Bloemetje

2020 zullen we niet snel vergeten. Het jaar van corona. Veel verdriet, twijfel, financiële tegenslag en eenzaamheid. Afgelopen maart dachten we nog dat het met de zomer grotendeels over zou zijn. Helaas, niets is minder waar. Juist rond deze belangrijke feestdagen waar iedereen zo naar uitkijkt, beleven we een tweede lockdown. Heftig!

Maar er gloort hoop. 8 januari 2021 wordt gestart met vaccineren. Een knappe prestatie van alle partijen die dit mogelijk hebben gemaakt, zij verdienen een diepe buiging. Ook een diepe buiging voor allen die zich onder vaak moeilijke omstandigheden staande hebben gehouden om hun werk in onder andere de zorg, handhaving en onderwijs goed te kunnen uitvoeren. En ook een diepe buiging voor alle ondernemers die met innovatieve acties hun bedrijf in de benen proberen te houden. Eigenlijk zouden we iedereen wel een bloemetje willen geven. Als een bescheiden blijk van waardering, om een hart onder de riem te steken.

Wij bespeuren een enorme veerkracht in de maatschappij en samen gaan we dit overwinnen. Wanneer het vaccinatieprogramma flink op stoom is gekomen, ziet de wereld er weer een stuk fleuriger uit. Dan gaan we weer dromen over de mooie evenementen die onze gemeente rijk is, zoals ons prachtige Bloemencorso in Lichtenvoorde waar iedereen dan kan genieten van het dik verdiende dahliabloemetje.

Bouwplaats corso
Oost Gelre is een evenementengemeente. Het CDA koestert alle evenementen in onze gemeente omdat ze enorm belangrijk zijn voor de leefbaarheid en sociale cohesie in onze gemeente. We zijn trots op onze evenementen en we moeten er zuinig op zijn! Zo ook op het jaarlijkse Bloemencorso in Lichtenvoorde. Maar de continuïteit van dit corso wordt ernstig bedreigd door een chronisch te kort aan geschikte corso-bouwlocaties.
In de raad van 15 december jl. veroorzaakten een aantal politieke partijen veel gedoe over de aankoop van grond voor een tweede bouwlocatie voor corsogroepen nabij de waterzuivering in Lichtenvoorde. Voor het CDA was en is het volkomen logisch dat, voor het voortbestaan van het corso, er een tweede bouwlocatie moet komen waar maximaal zeven corsogroepen terecht kunnen. Helaas was dit niet voor iedereen zo logisch. Er zijn partijen die nog steeds denken dat er overal in het buitengebied schuren leeg staan of gebouwd kunnen worden voor de corsogroepen. Maar al jarenlang blijkt dat dit niet mogelijk is. We vroegen ons oprecht af onder welke Lichtenvoordse kei zij de afgelopen jaren hebben gelegen.

Afgelopen zomer is door het college een uitgebreide en zorgvuldige locatiestudie gedaan. De locatie bij de waterzuivering aan de Boschlaan kwam als beste uit de bus, onder andere vanwege de grote afstand van vele honderden meters tot omwonenden. Natuurlijk zijn er altijd mensen die een verandering in hun woonomgeving niet zien zitten, zo ook hier. En dat is hun goed recht. Maar de locatiestudie is zorgvuldig uitgevoerd. SBL en de corsogroepen zijn goed in staat om overlast te voorkomen en het coulisselandschap wordt versterkt. De buurt krijgt in de klankbordgroep alle ruimte om mee te praten over de inrichting van de bouwlocatie. Alles overwegende en voor het algemeen maatschappelijk belang vindt het CDA nu de hoogste tijd om door te pakken, en hebben we positief besloten over de aankoop van grond voor de tweede bouwlocatie.

Carbidschieten
En zo glijden we richting het einde van een bewogen jaar. Het oude jaar wordt normaal gesproken luid uit geknald met carbidschieten. Een mooie traditie die behouden moet blijven. Ook dit jaar mag het, zij het onder strenge voorwaarden. Neem hiervoor contact op met de gemeente, maar wellicht is het voor dit jaar verstandiger op een andere manier de ‘bloemetjes buiten te zetten’ om 2021 fleurrijk te verwelkomen. Wij wensen u als fractie en bestuur hele fijne feestdagen toe en een gezond 2021!


Fractie CDA Oost Gelre,
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504