Van Corsolocatie tot Richterslaan – er wordt niet geluisterd

Dat de avond lang en enerverend zou worden was van te voren al duidelijk. Er stonden enkele belangrijke onderwerpen op de agenda. Emoties van inwoners en raadsleden liepen daarbij hoog op.

Het begon met een persoonlijke aanval van de VVD op de nieuwe gemeentesecretaris. Die zou de burgermeester en wethouders misleid hebben om de ambtenaren van de gemeente een corona-bonus toe te kennen. Alsof het huidige college niet in staat is om zelfstandig afwegingen te maken. Ook is het zo dat de gemeentesecretaris zichzelf niet kan verweren in de raad. Een gevalletje 'gemakkelijk scoren' van de VVD. De fractie OOG had al in de raad van 10 november betoogd om juist de gemeentelijke boa's te belonen omdat ze vaak in lastige situaties de kastanjes uit het vuur mogen halen voor de beleidsverantwoordelijken van onze gemeente. We zijn daarom tevreden dat burgermeester en wethouders het inmiddels met OOG eens zijn en de boa’s nu wel een bonus gunnen.

Tijdens het vragenuur heeft OOG vragen gesteld over het vermogen van jeugdzorginstelling Horizon in Harreveld. In een recent artikel in Follow the Money wordt gesteld dat deze inmiddels is opgelopen tot €53 miljoen. In oktober heeft Horizon de gemeenteraad een krediet van €100.000 gevraagd om plannen te ontwikkelen voor een nieuwe school (geschatte kosten €2 miljoen voor 50 kinderen). OOG samen met OLW waren als enige partijen tegen. Nu blijkt waarom. U als burger van Oost Gelre mag namelijk via de gemeentebelastingen hiervoor opdraaien, terwijl Horizon zelf geld genoeg heeft. Wethouder Hoenderboom kan of wil onvoldoende duidelijk maken wat hij doet om deze kosten niet op u af te wentelen. Laat duidelijk zijn dat de OOG-fractie de jeugdzorginstellingen een warm hart toedraagt maar graag ziet dat de wethouder beter op uw centen let.

Bloemencorso in Lichtenvoorde is een evenement met veel emotie. Trots, plezier, samen de schouders eronder en strijd. Ieder jaar weer succesvol. OOG juicht het toe dat de gemeente corsobouwers in nood een helpende hand toesteekt met het realiseren van een nieuwe corsolocatie. Een sympathiek gebaar. De wethouder wil snel één corsolocatie realiseren voor alle zeven groepen en daarmee zou een lastig probleem opgelost worden. OOG denkt er anders over. Na kritische vragen blijken zeven groepen er eigenlijk vijf te zijn. Ook blijkt de buurt niet overwegend positief te zijn maar heeft zich in een petitie massaal tegen het grote aantal groepen geuit. Ook blijken corsogroepen De Zieuwentseweg en Harbers Paul eigen bouwplannen te hebben maar worden belemmerd vanwege 'regels van de gemeente'. Daarom had OOG twee moties ingediend: meerdere centrale corsolocaties met maximaal drie of vier groepen en het toestaan van solitaire permanente bouw voor corsogroepen in het buitengebied. Dat zou veel winnaars opleveren: corso en buurtbewoners. Beide moties kregen onvoldoende steun van andere partijen. Wat als de buurt het juridische pad op gaat om gehoord te worden? Dat geeft vertraging en dreigt de realisatie een lange weg te worden. Erg jammer en niet nodig. Het zou goed zijn dat de wethouder eindelijk eens echt gaat luisteren naar alle belanghebbenden.

In de raad van juli is een motie van OOG aangenomen om de snelheid op de Richterslaan in Lichtenvoorde te verlagen naar 30 km per uur. Door de fusie van de scholen ’t Hof en de Regenboog moeten nu dagelijks veel kinderen en ouders de oversteek maken van en naar de wijk ’t Hooiland. Dat moet veiliger. Maar wat doet wethouder Bonsen? Hij doet een beroep op vrachtverkeer om de Richterslaan te mijden, maar wil geen verbod. Ook legt hij de motie voor een 30 km zone naast zich neer en zet verkeersbrigadiers in. De klankbordgroep van wijkbewoners neemt hij niet serieus door wensen te weerleggen. Daar waar voor wijkbewoners en OOG elk mensenleven telt, telt voor de wethouder blijkbaar elke minuut. Jammer dat CDA vijf maanden later de motie voor de 30 km zone niet meer steunt. De toekomst zal uitwijzen of dit terecht is.


Namens de OOG-fractie,
Jose Konings
René Hoijtink
Freek Jansen
Ronald Willering (fractievoorzitter)