Een wensbal in de wensboom. Foto: Dinès Quist

Een wensbal in de wensboom. Foto: Dinès Quist

Dinès Quist

Wijkvereniging wil gevoel van verbondenheid creëren

Vervolg van de voorpagina

Het had een heel spektakel moeten worden, toen afgelopen woensdag de eerste wensballen in de boom gehangen zouden worden. De burgemeester zou komen en de leerlingen van basisschool De Leeuw. Helaas gooiden de strengere maatregelen van twee dagen daarvoor, roet in het eten. “Maar het doel dat we willen bereiken met deze actie krijgt alleen maar meer waarde,” vertelt bestuurslid van wijkvereniging ’t Hooiland, John IJzereef. “Met het gezamenlijk volhangen van de wensboom maken we een vuist tegen eenzaamheid.”

Een klein clubje basisschoolkinderen kan gelukkig wel komen tijdens de aftrap van de wensboom. Lisse (4) hangt haar wensbal aan een lage tak: ‘een zelflopende eenhoorn met een halsband’, staat erop. Op een bal daarboven staat: ‘Ik hoop dat corona snel weg gaat.’

Vuist tegen eenzaamheid
De wensboom raakt steeds voller met wensballen en versierde kaartjes waarop de meest uiteenlopende wensen geschreven staan. “Op deze manier kunnen we elkaar een steuntje in de rug geven, in een periode waarin eenzaamheid op de loer ligt,” vertelt John. “Iedereen is welkom om zijn wens in de boom te hangen of de wensen van anderen te lezen. Zo creëren we toch een beetje het gevoel van verbondenheid.”

Samen met Guido Spanjaard en Ellen Hillebrand vormt John IJzereef de kersverse nieuwe aanwas van het bestuur. Het was een bewuste keuze van het drietal om zich in de coronatijd in te zetten voor de wijkvereniging. “Juist nu is het belangrijk om te zoeken naar mogelijkheden om elkaar niet uit het oog te verliezen”, vertelt Guido. “We hebben 1000 flyers en 300 doorzichtige kerstballen bezorgd in de wijk om dit initiatief onder de aandacht te brengen. Aan de flyer zit een strookje waar de wens opgeschreven kan worden, deze kunnen in de boom gehangen worden of in de wensbus gedeponeerd naast de boom. Uiteraard mogen eigen kaartjes ook gebruikt worden. De origineelste, grappigste of ontroerendste wensen worden gepubliceerd op de website, Facebook en Instagram.”

’t Hooiland, een levendige mix
‘t Hooiland telt zo’n 950 huishoudens met een levendige mix van veel verschillende nationaliteiten. De wijkvereniging is een belangrijke spil tussen alle lagen van de samenleving. Het wijkgebouw ‘De Schoppe’ is in 2013 gemoderniseerd en is sindsdien een veel gebruikte ruimte voor wijkgebonden bijeenkomsten, buurtfeesten en bingo’s. Ook de buitenruimte heeft een eigentijdse opknapbeurt gehad, toegespitst op jong en oud. Een volkstuin met een heuse tuinkas, jeu de boules baan, beweegtuin, volleybalveld, speeltuin en een activiteiten-arena brengen de buurtbewoners bijeen. De wens van het bestuur van de wijkvereniging hangt al in de boom: ‘Dat we in 2021 weer veel activiteiten mogen organiseren’.

U kunt de wensboom vinden in het parkje van wijkvereniging ’t Hooiland aan de Johannes Vermeerstraat 50.