Ilse ten Bulte, staande tussen pa Richard ten Bulte (links) en oom Geri ten Bulte. Foto: Theo Huijskes

Ilse ten Bulte, staande tussen pa Richard ten Bulte (links) en oom Geri ten Bulte. Foto: Theo Huijskes

Ten Bulte introduceert nieuwe loot aan bedrijfsboom

Advies op maat voor alles wat met hout te maken heeft

Door Theo Huijskes

VREDEN - Ook tijdens de huidige coronapandemie is er van stilstand geen sprake bij het houtverwerkingsbedrijf Ten Bulte. Het sinds 2007 in het Duitse Vreden gevestigde, van oorsprong Achterhoekse bedrijf, onder aanvoering van het tweemanschap Richard en Geri ten Bulte heeft sinds 1 september van dit jaar een nieuwe bedrijfstak geïntroduceerd. Het betreft aanbieden van talrijke diensten op het terrein van bosbeheer en houtverwerking zoals advies op gebied van dunningen, beplantingen, flora en fauna. Naast het voor ‘Hout en Vloeren’ kan men niet alleen vanuit Duitsland, maar ook vanuit Nederland op het industrieterrein Gaxel in Vreden terecht voor advies op maat.

Ilse ten Bulte, de 22-jarige dochter van Richard, heeft enkele maanden geleden haar intrede gedaan in het bedrijf. Na diverse algemene studies en daarna een gespecialiseerde opleiding op het terrein van bosbeheer, is zij volop aan het werk om het nieuwe bedrijfsonderdeel vorm en inhoud te geven. “Het zal ongetwijfeld een genetische aanleiding hebben. Immers opa Ten Bulte was destijds in Groenlo de oprichter en pa Richard en oom Geri hebben het bedrijf voortgezet. Maar op de leeftijd van 18, mogelijk 19 jaar ging er een wereld voor mij open toen mijn aandacht werd getrokken door alles wat met natuur, bos, wild en houtverwerking heeft te maken. Na enkele meeloopdagen was ik helemaal om. Zeg maar gerust dat er bij mij een passie voor hout is ontstaan”, aldus een glunderende Ilse ten Bulte.

Bijdrage aan bosexploitatie
Ten Bulte Hout & Vloeren BV heeft in de afgelopen jaren reeds faam gemaakt met tal van specifieke bedrijfsaspecten, zoals duurzaamheid en innovatie, alsmede het ontwikkelen van nieuwe zaagtechnieken. In het voetspoor van Richard en Geri is ook Ilse ten Bulte van mening dat stilstand achteruitgang betekent. “Je aanmelden bij boseigenaren om alleen hout te kopen, is onvoldoende. Wij bieden nu ook talrijke, op het bosbeheer betrekking hebbende diensten aan. Als voorbeeld: het geven van antwoorden op vragen als welke bomen er gekapt moeten worden en welke bomen moeten blijven staan. En wat te denken van het aanvragen van kapvergunningen. Alleen daarmee al gaat een regiment aan voorschriften en procedures gepaard. Kortom, het overgrote deel van de nieuwe werkzaamheden bestaat uit medewerking en advisering, bij onder andere flora- en faunachecks, blessen (merken van bomen; red.) en houtmeting, natuurlijke en kunstmatige verjonging, het voorkomen van wildschade, het begeleiden van snoeien, uitdunnen en kappen, kortom bosexploitatie in zijn algemeenheid.”        

Grensgebied NL/D
Het werkterrein van het houtbedrijf Ten Bulte, met in totaal vijftien medewerkers, ook nog verdeler, groothandel en fabrikant van parket, tafels en gezaagd hout, bestaat uit Oost-Nederland, voornamelijk de regio’s Achterhoek en Twente alsmede Noordrijn-Westfalen in Duitsland. “Hier is op het terrein van bosbeheer nog veel werk aan de winkel”, geven Richard en Geri ten Bulte aan. “Wij zijn er trots op dat wij met boseigenaren in zowel Duitsland als Nederland goed contact hebben. Daarbij huldigen wij het standpunt dat het hout dat regionaal wordt geoogst ook regionaal wordt verkocht, voor regionale duurzaamheid. Maar nu wij met de inzet van Ilse een nieuwe loot hebben toegevoegd aan onze bedrijfsboom, is er nog veel werk te verrichten. Een mooie uitdaging voor 2021!”