Banaan in je oor

De tijd tussen Kerst en de jaarwisseling is er eentje van terugkijken en vooruitzien. Terugkijken op het eerste kwartaal van 2020 waarin we nog in de veronderstelling waren dat de natuur ons had uitgerust met een goed werkend immuunsysteem dat al miljoenen jaren meegaat. Een systeem dat dagelijks blootstaat aan talloze bacteriën, virussen, schimmels en andere organismen die, net als wij mensen, deel uitmaken van diezelfde natuur. Maar niets bleek minder waar. Volgens de discipelen van de farmaceutische industrie met onze zingende frikandellenverkoper Hugo de Jong voorop, zou de mensheid aan een virus dat voor 98 procent van de mensen ongevaarlijk is gebleken, ten onder gaan. Preventie betekende niet meer het zo goed mogelijk voor jezelf zorgen om niet ziek te worden maar werd vervangen door het idee steeds meer medicijnen en vaccins te moeten toedienen om tientallen jaren aan afbraakbeleid te verdoezelen, euh sory, de druk op de ziekenhuizen te verminderen.

Ik vind het wel bijzonder dat Bloemschoen-Hugo zonder blikken of blozen (maar dat kan ook komen door andere farmaceutische producten dan het vaccin) durft te beweren dat het Pfizer-BioNTech-vaccin door en door getest is. Iedere Jan boerelul kan begrijpen dat van een vaccin dat pas enkele maanden geleden is ontwikkeld, nog geen effecten bekend zijn die zich misschien pas over enkele jaren zullen openbaren. Dat kun je allemaal wel leuk bij elkaar uitrekenen op de computer maar net als met ieder ander experiment: The proof is in the pudding. Nou ben ik natuurlijk maar een simpele columnist maar ik begrijp werkelijk niet waarom we de complete wereldbevolking waaronder ook alle kinderen wiens immuunsysteem nog volop in ontwikkeling is, zouden moeten vaccineren. Met een product van een fabrikant die al op voorhand is gegarandeerd van een miljardenomzet én gevrijwaard is van eventuele vaccinatieschade. Wie bedenkt zoiets? Nou, prik mij maar lek.

Herinnert u zich nog die aflevering van Sesamstraat waarin Bert zijn huisgenoot Ernie in de woonkamer aantreft met een banaan in zijn oor? 'Ernie, waarom heb je een banaan in je oor? ', vraagt Bert. Ernie legt uit dat de banaan helpt tegen de olifanten. Verbaasd reageert Bert: 'Maar Ernie, er zijn hier toch helemaal geen olifanten?' Waarop Ernie reageert: 'Nou, kun je zien hoe goed die banaan helpt!' Onze regering die ondertussen meer trekjes van een regime dan van een groep democratisch gekozen volksvertegenwoordigers begint te vertonen, is dol op dit soort banaan-in-je-oor-maatregelen. Denk aan de mondkapjes, de anderhalve meter-samenleving, de sluiting van de winkels en horeca en, daar ontkomen we vast ook niet aan: de avondklok. Alle brandbrieven van artsen, data-analisten, psychiaters, economen en advocaten ten spijt, men luistert enkel naar de BV-ers (bekende virologen). Want hadden we de maatregelen niet genomen, dan was het allemaal vast en zeker nog veel erger geweest.

Van politici die hun mond vol hebben van het vertrouwen op de experts en de wetenschap, vind ik dat ze zelf wel bijzonder weinig waarde hechten aan het gedegen wetenschappelijk onderbouwen van de maatregelen en de noodzaak tot vaccineren, om van een brede discussie tussen de experts van de verschillende beroepsgroepen nog maar niet te spreken. Discussies die we alleen op de sociale media terugzien, tenminste zolang Facebook, LinkedIn of Twitter het toelaten. Een houding die een regering die zijn kiezers serieus neemt onwaardig is.

Ik wens u een goed uiteinde en een gezond maar bovenal verstandig 2021 toe.


Kees Kiezel