Achterhoekse inbreng in de Bierista Bier Top 100

ACHTERHOEK - Zo aan het einde van het jaar is het tijd voor lijstjes. Bierista.nl, de bierwebsite van Nederland met een zetel in Ruurlo, heeft een overzicht gemaakt met de 100 favoriete bieren van 2020. En in de lijst vind je natuurlijk ook geestverruimend vocht van Achterhoekse bodem.

Bierista vroeg bierliefhebbers tien favoriete bieren over het afgelopen jaar door te geven. Meer dan 2000 bierliefhebbers gaven daar gehoor aan. Na het nodige optelwerk is een Bier Top 100 ontstaan, die elke bierliefhebber als bucketlist zou kunnen gebruiken.
In de Top 3 helaas geen Achterhoekse bieren. Op 3 is Westvleteren 12 geëindigd. Dit trappistenbier is lastig verkrijgbaar en heeft mede daardoor een bijna mythische status. Op nummer 2 staat Tripel Karmeliet. Deze Tripel van de Belgische brouwerij Bosteels is krachtig, smaakvol en toch uitermate goed doordrinkbaar. En breed verkrijgbaar. Datzelfde geldt voor de nummer 1: Hertog Jan Grand Prestige. Ook Grolsch heeft veel fans. Deze brouwerij staat met maar liefst zeven bieren in de Bier Top 100. Grolsch Premium Pilsener, Weizen, Klassieke Blond, Volle Dubbel, Kruidige Tripel, Gerijpte Herfstbok en de Rijke Herfstbok, al jarenlang het meest verkochte Bockbier van in Nederland. Brouwersnös uit Groenlo staat met twee bieren in de lijst. Bok op de Haverkist en Frolijke Frans zijn inmiddels beroemd bij bierdrinkers uit heel Nederland. Datzelfde geldt voor de Angus Tripel, het blonde en krachtige bier van Bronckhorster Brewing Company uit Rha.