Groene theologie

In de kerk is er altijd al veel aandacht voor goede zorg voor de aarde. In de bijbel staan prachtige verhalen hoe God de aarde gemaakt heeft; de dieren op het land, de vissen in het water, de planten en bloemen en ook de mens. Vol verwondering uiten schrijvers hun dank over zoveel moois: ‘Heer, onze Heer, hoe machtig is Uw naam op heel de aarde’. God zelf was verrukt over Zijn werk: ‘En God zag, dat het goed was’. En wij mensen hebben de opdracht gekregen om dat alles goed te beheren.

Daarom zijn er ‘groen kerken’, zelfs een ‘groene bijbel’. Op heel wat kerken zijn zonnepanelen te vinden. Fairtrade koffie wordt geschonken om een eerlijke prijs die recht doet aan koffieboeren. Diaconieën geven subsidie aan boeren, die daardoor akkerranden kunnen inrichten voor bloemen en vogels. Maar ook wordt gecollecteerd voor bijvoorbeeld milieu-vriendelijke kooktoestellen in India.
Maar is dat genoeg, zo vroeg Trees van Montfoort zich af. Zij schreef het boek ‘Groene theologie’, waarin ze bouwstenen zoekt voor een ‘Ecotheologie’. Wat heeft de bijbel, de kerk, de theologie bij te dragen aan het maatschappelijk debat over een duurzame wereld? Zij stelt, dat de mens een te grote rol heeft gekregen. Het gaat niet alleen om de mens en zijn/haar zielenheil en verlossing; het gaat ook niet alleen om de mens die lief moet hebben. Vaak denken we over de mens, die buiten of boven de natuur zou staan. En met veel studie en techniek kan de mens alles de baas. Onze tijd met corona en klimaatverandering leert ons, dat we met huid en haar verbonden zijn met de aarde en al haar bewoners.

In de bijbel staat een vreemde oproep, maar die daarmee die diepe verbondenheid mooi weergeeft: ‘Loof de Eeuwige, bewoners van de aarde, zeemonsters en oceanen, vuur en hagel. Alle bergen en heuveltoppen, hout dat vrucht draagt, dieren van het veld en in de wei: loof de Eeuwige’. Werken aan een wereld, waarin alles zo goed is, dat alles en iedereen blij is! Een droom om voor te gaan!!

PS. In het najaar gaan we het boek ‘Groene theologie’ samen lezen. Wie wil, kan zich melden bij mij: jansimonstruijk@gmail.com.