Mariska de Roos (links) en Marion Heutinck-Berentsen blij met de nieuwe aanwinst. Foto: Han van de Laar
Mariska de Roos (links) en Marion Heutinck-Berentsen blij met de nieuwe aanwinst. Foto: Han van de Laar

Stichting Kitty-Cat blij met
dieren transport ambulance

‘Aantal zwerfkatten neem toe’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “Hier zijn we erg blij mee”, zegt Marion Heutinck-Berentsen, voorzitter van Stichting Kitty-Cat. Samen met Mariska de Roos heeft ze in Arkel (Zuid Holland) een Volkswagen Caddy opgehaald. Deze is vijf jaar oud en volledig ingericht om katten mee te vervoeren. De dieren transport ambulance een schenking van de Stichting DierenLot. Marion: “Vroeger reed ik op jaarbasis in mijn eigen auto alleen al zo’n 20.000 kilometer en daar kwamen de kilometers van de andere vrijwilligers nog bij. Nu kunnen we ook hiermee rijden.” Het werkgebied van Kitty-Cat omvat de gemeentes Aalten, Oost-Gelre en Winterswijk. Kitty-Cat vangt zwerfkatten op, laat deze steriliseren of castreren en plaatst ze dan terug of zoekt een nieuw tehuis voor ze. Na de ingreep, knipt de dierenarts een klein stukje van het linkeroor af. Dat gebeurt overigens in heel Nederland en zo is te zien dat de kat behandeld is. Bij bijvoorbeeld boerenbedrijven, gaat de kat vaker terug naar de vertrouwde plek. Dat is dan ook geen zwerfkat maar een wilde kat. Doel is ook om te voorkomen dat er teveel kittens komen. De kittens worden wel altijd meegenomen. Die kunnen nog makkelijk wennen aan mensen en er wordt dan een nieuw onderkomen voor ze gezocht.

DierenLot
Kitty-Cat heeft al vaker schenkingen gehad van DierenLot. Deze landelijke organisatie heeft de laatste tijd veel reclame gemaakt, ook op televisie. Daardoor kunnen ze nu ook veel geven aan organisaties die zich met het lot van dieren bezig houden. Zo heeft Kitty-Cat al eerder couveuses gehad, voer, kattenbakkorrels, manden en enkele chipreaders. Mariska is vanaf begin dit jaar vrijwilligster en één van de kattenvangsters in Winterswijk. “Ik vind dit prachtig om te doen, ben dol op katten en kan zo een bijdrage leveren. Vorig jaar zijn er 242 dieren geholpen, nu zitten we al op 180. Het lijkt of er steeds meer zwerfkatten komen, maar het kan ook zijn dat we nu bekender zijn en daardoor ook eerder ingeschakeld worden.”
Kitty-Cat heeft momenteel zo’n dertig vrijwilligers, maar er kunnen er altijd nog wat bij. Dat geldt ook voor nieuwe onderkomens.


www.stichtingkitty-cat.nl