Erik en Christel, met hond Barry, bij de entree van B&B. Foto: Verona Westera
Erik en Christel, met hond Barry, bij de entree van B&B. Foto: Verona Westera

Bed & Breakfast op televisie

WINTERSWIJK - "Wij zijn gewoon onszelf gebleven. Gewoon doen zoals je het altijd doet voor de gasten." Aan het woord is bed and breakfast (B&B)-eigenaar Christel. Samen met Erik runt ze de B&B die op 11 september in de uitzending van het televisieprogramma Bed & Breakfast van Omroep Max te zien is op NPO1. Of ze als beste van de drie deelnemende B&B's uit de bus komen, kunnen ze niets zeggen. "Maar", zo laat Erik weten, "het was superleuk en leerzaam om mee te doen aan het programma."

Door Verona Westera

Aan de weg wappert de Achterhoekse vlag. Fietsers genieten van de prachtige omgeving. Ondertussen werken Erik en Christel hard om het de gasten van hun B&B naar de zin te maken. Christel: "Een B&B heb je echt omdat je het leuk vindt. En ik hou van mensen en maak het ze graag naar de zin tijdens hun verblijf. Het plaatje moet kloppen en dat kan alleen als zelf achter je eigen werkwijze staat." En zo vindt ook Erik dat.

De B&B van Erik en Christel werd niet alleen door henzelf aangemeld voor Max programma, maar ook diverse gasten vonden dat de gastheer en gastvrouw een plekje verdienden in het populaire televisieprogramma. "We zijn zelf geïnspireerd geraakt door het programma om een B&B te starten. In 2018 zijn we van start gegaan", vertelt Erik. "Toen Christel door een faillissement zonder werk kwam, hebben we de stap genomen en vier kamers gemaakt in de schuur." Erik is van oorsprong bouwkundige en dat kwam goed van pas bij de verbouwing. Er zijn sfeervolle kamers gemaakt in een landelijke sfeer, waarbij de authentieke gebinten mooi zichtbaar zijn gebleven. Christel heeft de inrichting voor haar rekening genomen. Naast deze kamers is er nog een trekkershut beschikbaar.

'De tips zijn
handig, maar
we blijven
toch ons eigen
ding doen'


Erik en Christel hebben inmiddels al veel gasten mogen ontvangen uit diverse landen. "We hebben zelfs de bekende Duitse acteur Til Schweiger te gast gehad", lacht Christel. "Ik kende hem eerst niet, maar hij bleek echt een bekende Duitser te zijn. En zo ontmoet je allerlei mensen en dat is het allerleukste van een bed & breakfast.

Tijdens de opname dagen, in de herfstperiode, zijn Erik en Christel op bezoek geweest bij de andere deelnemende B&B's. Een daarvan in de Achterhoek, de andere B&B in Brabant. "Onderweg dachten we wel waar zijn we aan begonnen", laat Christel weten. "Maar het is voor alle deelnemers spannend." Ze werden erg op hun gemak gesteld door het team van programmamakers. "En er was meteen een goede klik met de andere deelnemers", voegt Erik toe.

Erik en Christel hebben genoten van hun verblijf bij de collega's en de uitjes die georganiseerd waren door de B&B eigenaren. Christel: "We vonden het erg leuk om mee te doen aan het programma en de tips zijn handig, maar we blijven toch ons eigen ding doen. Daar staan we helemaal achter."

Christel en Erik en hond Barry, met op de achtergrond de B&B, met vier gastenkamers. Foto: Verona Westera
Christel en Erik en hond Barry, met op de achtergrond De B&B, met vier gastenkamers. Foto: Verona Westera