Druppelgewijs water geven van de mais. Foto: PR
Druppelgewijs water geven van de mais. Foto: PR

Boeren in Gelderland werken aan schoon (drink-)water

REGIO - Sinds 2019 is er in Gelderland een project onder de naam ‘Waterwijs Boeren’, het grondwaterbeschermingsproject in Gelderland. Aan dit project doen zo’n 75 melkveehouders, akkerbouwers en tuinders mee die hun bedrijf en/of percelen land hebben in de waterwingebieden ’t Klooster, Haarlo, Olden Eibergen en Dinxperlo. De boeren nemen deel aan diverse demonstratieprojecten om uitspoeling van voedingsstoffen voor planten (o.a. stikstof) te beperken, maar ook om zuinig om te gaan met water. Een voorbeeld hiervan is druppelirrigatie.

Ook de gewassen van Gert Smits uit De Heurne hebben soms te lijden onder de droogte in de Achterhoek: reden voor hem om deel te nemen aan dit demonstratieproject druppelirrigatie van Waterwijs Boeren. “Spaarzamer omgaan met water en energie en misschien zelfs minder gebruik van stikstof vind ik belangrijk”, zegt Smits.

Gert Smits heeft een slangenstelsel aangelegd op zijn akker van 1,5 ha met prei. Uit deze slangetjes komt druppelsgewijs water, als dat nodig is.

Sensoren die verbonden zijn met een computer meten de bodem en bij droogte gaat het water door de leidingen stromen en bevochtigt de grond rechtstreeks de wortels van de planten.

Smits is al een ervaren gebruiker van de druppelirrigatie. Eerder legde hij het systeem aan op zijn aspergeveld. “Het heeft vele voordelen”, zegt Smits. “Stikstof wordt beter benut, waardoor je mogelijk minder (kunst-)mest nodig hebt. Maar ook ga je spaarzamer om met water.

Bij sproeien kan het water makkelijker verdampen en verwaaien. En er is minder energieverbruik: het druppelirrigatiesysteem verbruikt veel minder stroom dan bij sproeien met een haspel, want er is minder waterdruk nodig.” En dan werkt het systeem bij Smits ook nog op zonne-energie. Het doel van de demonstratieprojecten is dat alle deelnemende boeren leren van de kennis die wordt opgedaan. Hierdoor ontdekken ze wat bij hun bedrijfsvoering past en kunnen de ondernemers maatregelen nemen om de bodem te verbeteren, uitspoeling van voedingsstoffen te beperken en toch een gezond economisch bedrijf runnen.

Meer informatie is te vinden op de website.


agrarischwaterbeheer.nl/thema/grondwaterbescherming