Richard Jongetjes met zijn Hendrix-collectie. Foto: eigen foto
Richard Jongetjes met zijn Hendrix-collectie. Foto: eigen foto

Expositie ’50 Years Hendrix in Heaven’

Vanaf 5 september in de Koppelkerk

BREDEVOORT - Vrijdag 18 september is het 50 jaar geleden dat muzikale grootheid Jimi Hendrix overleed. Op slechts 27-jarige leeftijd liet hij in 1970 iedereen in verbijstering achter. Al vanaf jonge leeftijd is Richard Jongetjes fan van deze excentrieke gitarist. In de loop der jaren verzamelt hij mooie items om zich heen. Zoveel dat het nu tijd is voor een expositie in de Koppelkerk in Bredevoort.

Door Kristel te Bokkel

Jimi Hendrix’ invloed in de muziekwereld is groot. Nog steeds is de excentrieke gitarist een belangrijke inspiratiebron voor de muzikanten van nu. Jongetjes vertelt wat hij zo bijzonder vindt aan Hendrix’ muziek. “Zijn muziek is het begin van veel muziekstromingen, waaronder bijvoorbeeld de hardrock. En ook zijn techniek is niet te evenaren. Met zijn lange vingers speelde Hendrix zo snel, er zijn weinig mensen die dat na kunnen doen. En eigenlijk liep hij ver voor op de muziek. Je zou zijn muziek nu nog steeds kunnen uitbrengen, het is tijdloos.”

Al op jonge leeftijd begint Jongetjes met het verzamelen van een ware Hendrix collectie. “Ik heb zijn tijd niet bewust meegemaakt, maar toen ik in 1972, op tienjarige leeftijd, in contact kwam met zijn muziek was ik verkocht. Via mijn buurman Ben Bartholomeus (bekend van zijn schildersbedrijf en LSA Music) kocht ik een pick-up platenspeler met twee singletjes van Jimi Hendrix. Na ongeveer een half jaar begon ik zijn muziek te snappen en ben ik dingen gaan verzamelen. Plaatjes uit popbladen, zelfs uit het Duitse blad Bravo, maar ook in de platenzaak Erba in Aalten.” Een ware liefde was geboren en een hele collectie Jimi Hendrix-items ontstond.

Dat de liefde voor Hendrix groot is, blijkt wel uit de verhalen die Jongetjes vertelt. Een van die verhalen gaat over een ingelijst en gesigneerd blad dat hij heeft. “In 1980, ik was net achttien, werd er in Paradiso Amsterdam een tweedaags festival gehouden. Jimi was toen natuurlijk al overleden, maar zijn bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell waren wel aanwezig. Hoe ik het precies voor elkaar gekregen heb weet ik niet, maar het lukte om backstage te lopen. Daar sprak ik met beide muzikanten. Ik vroeg uiteraard handtekeningen en kreeg een plectrum”, aldus Jongetjes.

Vijftig jaar na het overlijden van Hendrix is het tijd om de collectie te tonen aan het grote publiek. “Mijn vrouw en ik zetten samen een bomvolle expositie neer in de Koppelkerk. De expositie zit boordevol mooie, unieke items, beelden en verhalen. Waaronder ook foto’s die het grote publiek niet kent. Zo hebben we een foto van Brian Jones en Jimi Hendrix samen, maar ook een foto gemaakt door Linda McCartney, vrouw van Paul McCartney.” De expositie zal voor een groot deel bestaan uit de privécollectie van Jongetjes. “Zo’n 80% van de collectie is van mijzelf, 20% hebben we ingeleend via kennissen en vrienden die ook fan zijn.”

De expositie laat dus meerdere unieke items zien. Zo ook een boek dat Jongetjes ooit kreeg van zijn ouders. “Zij hadden dat, in die tijd ging dat nog zonder internet, besteld vanuit Engeland. Er is slechts een kleine oplage van, omdat het na korte tijd uit de handel gehaald werd door uitspraken die erin staan. In Nederland zijn slechts drie exemplaren verkocht…”

Jimi Hendrix heeft slechts een keer een concert gegeven in Nederland. In 1970 in Rotterdam. Die avond belandde Hendrix ’s avonds bij Jules Deelder thuis. “Je moet zulke verhalen altijd maar geloven, maar het verhaal ging rond dat zij daar samen een avond jazzmuziek hadden gemaakt. Het werd tijd om te slapen en Hendrix bleek een briefje te hebben achtergelaten. Dat briefje leek een tijdje spoorloos te zijn, maar het bewijs is er toch. Deelder vond het briefje terug,” aldus Jongetjes.

Een boek met hierin alle verhalen over de optredens en niet-optredens van Jimi Hendrix in Nederland en het verhaal ‘Het Gitaarwonder’ van J.A. Deelder met daarnaast ook onbekend fotomateriaal is exclusief te verkrijgen tijdens de expositie. Prijs voor dit boek is 19,90 euro.

“Ik heb Henk Rijks uitgenodigd om de expositie te openen. Hij is dan wel een oud-wethouder, maar de grootste muziekfreak uit de Aaltense politiek.” Van 5 september tot en met 11 oktober is de expositie elke vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur te bekijken in de Koppelkerk in Bredevoort. Entree is zes euro, daarvoor krijgt men toegang tot de expositie en een kop koffie of thee.


www.koppelkerk.nl