Trio Son Cubano. Foto: Esther van der Linde
Trio Son Cubano. Foto: Esther van der Linde

Concertseizoen Koppelkerk start met Cubaanse muziek

BREDEVOORT - Zaterdag 5 september gaat het concertseizoen van de Koppelkerk in Bredevoort weer van start. Trio Son Cubano trapt af met authentieke, swingende Cubaanse Son in een jazzy jasje met veel close harmony-zang. In lijn met de corona-maatregelen wordt de kerkzaal van de Koppelkerk omgetoverd tot een sfeervolle jazzclub vol tafeltjes met rode lampjes.

Trio Son Cubano bestaat uit Delia Gonzalez (leadzang en handpercussie), Jesus Hernandez (gitaar en zang) en Leticia Bal (percussie en zang).
De oorsprong van de Cubaanse son gaat terug naar de tweede helft van de 19e eeuw, toen de son ontstond uit een combinatie van invloeden van de Spaanse canción (liederen), gitaar en Afrikaanse ritmes en percussie-instrumenten. Met name de zuidoostelijke stad Santiago de Cuba had invloed op het ontstaan van de son, maar ook Guantánamo en Baracoa, waar de karakteristieke tres-gitaar ontstond. Van oost-Cuba verplaatste de son naar de hoofdstad Havana. De son en bijbehorende dans werd in Havana al snel populair. Het beïnvloedde andere Cubaanse genres, maar op haar beurt werd de son ook beïnvloed door andere Cubaanse muziekstijlen, zoals de Afro-Cubaanse rumba. Het karakteristieke 'clave'-ritme (3-2 of 2-3) zou via de rumba in de son terechtgekomen zijn.
Door de corona-maatregelen zijn er slechts 42 plaatsen beschikbaar voor het concert. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van de Koppelkerk. Kaarten voor het concert op zaterdag 5 september vanaf 20.30 uur (20.00 uur zaal open) kosten vijftien euro en zijn online te koop via de website.


www.koppelkerk.nl