De knopenfabriek met achterin de authentieke sheddaken. Foto: Lydia ter Welle
De knopenfabriek met achterin de authentieke sheddaken. Foto: Lydia ter Welle

Van knopen en auto's naar wonen en levensmiddelen

Verbouwing Knopen-fabriek bijna klaar

Door Lydia ter Welle

BREDEVOORT - Nog even, en dan is de verbouwing en restauratie van het pand op de hoek van de Misterstraat en de Roelvinkstraat klaar. Dan opent Spar Wubbels een fraaie veel ruimere winkel in wat vroeger de productieruimte van Dutch Button Works oftewel de Knopenfabriek was, en dan gaan achter de fraaie voorgevel van de vroegere kantoorruimte - die zijn kantelen terugkrijgt - vier patiowoningen schuil. Zo vinden na de knopen en later de auto's van Autobedrijf Ten Bruin er straks levensmiddelen en woningen een plek. Initiatiefnemer is projectontwikkelaar Heijnen Bouwgroep b.v., de eigenaar van het pand is VOF De Naobers. En die vof is eigendom van Rensing Holding van Henk Rensing en Heijnen Holding van Henk Heijnen, de verbouwing en restauratie wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf Heijnen Aalten b.v. van Ernst-Jan Heijnen.

Voorgeschiedenis
Ernst-Jan Heijnen vertelt: "Wij hebben na het faillissement van de vorige ontwikkelaar contact opgenomen met Albert ten Bruin, en hem een totaal andere herontwikkeling voorgesteld, namelijk een nieuwe supermarkt in het bestaande gebouw met daarnaast woningbouw. Naast Jos Luiten, de helaas overleden vorige eigenaar van de Spar, was ook de Gemeente Aalten erg enthousiast over deze plannen.

Financiering
De zoektocht naar externe financiering bleek moeilijk, zodoende is er een interne financiering voorgesteld. Henk Heijnen vertelt: "Ik had al eerder samengewerkt met Henk Rensing, in VOF het Bastion, de eigenaar van de Koppelkerk, en stelde hem een soortgelijke constructie voor: VOF De Naobers. Het was een lastige tijd om het voor elkaar te krijgen. We moesten de investering veilig stellen, onder andere door een langdurige huurovereenkomst met de Spar Holding. Jorik Wubbels, de huidig eigenaar van de Spar, was enthousiast, maar het kostte wat meer moeite om de Spar Holding over te halen om te investeren in een verplaatsing, maar het is uiteindelijk toch gelukt. Henk Rensing vertelt: "Ik had eerst wat twijfels, maar ik denk dat we hier iets moois hebben neergezet. Een mooie nieuwe winkel: toch een belangrijke basisvoorziening voor een kleine plaats als Bredevoort, en daarnaast behoud van een stukje historie inclusief de monumentale voorgevel."

Historische details
Ernst-Jan Heijnen van Heijnen Bouwgroep vertelt over de bouw: "Het oude fabrieksgebouw met kantoren uit 1884 was in slechte staat, maar prima geschikt te maken voor een supermarkt met (huur)woningen. We hebben de oorspronkelijke sheddaken behouden, deze geklonken stalen constructie blijft binnen in het zicht.” De realisatie van de vier patiowoningen in de voormalige kantoorruimte wordt na de vakantie opgestart, de bestaande materialen worden zoveel mogelijk gehandhaafd of hergebruikt. Dat is ook het geval met de gebakken klinkers op de parkeerplaats.

'Bazenhok'
Henk: "Wat ik mooi vind is dat de voorgevel de oorspronkelijke kantelen weer terug krijgt. En verder krijgt de Spar iets unieks: het kleinste museum van Nederland zit straks in de winkel. En trouwens: ik denk ook dat het de enige supermarkt wordt met authentieke sheddaken!" Ernst-Jan legt uit: "In het pand zat nog het vroegere 'bazenhok': een hokje van net een vierkante meter, met ramen erin. In dat hokje kon de werkbaas een oogje houden op de medewerkers, om te zien of ze wel doorwerkten… Dit 'bazenhok' wordt gehandhaafd. Jorik vindt het niet erg dat hij daarvoor een vierkante meter winkeloppervlak moet opgeven! Er komt een kleine expositie met materiaal dat herinnert aan de glorietijd van de Knopenfabriek."

Opening op 24 september
Jorik Wubbels verheugt zich op de opening van zijn nieuwe winkel. "De opening staat gepland op donderdag 24 september. Mijn team van medewerkers en ik kijken er erg naar uit. We krijgen een mooie ruime winkel, met veel meer versproducten, en met mooie en ruim voldoende parkeergelegenheid. Ik realiseer me dat de winkel voor sommige mensen, uit het centrum van Bredevoort, iets verder weg zal zijn, maar ik denk dat mensen daar snel aan gewend zijn en zullen genieten van de mooie ruime winkel. Bovendien ligt de winkel straks vlakbij de rotonde met de invalsweg naar Bredevoort. Ideaal voor mensen die bijvoorbeeld voor of na hun werk even snel de dagelijkse boodschappen willen halen."

De heren Rensing, Wubbels en Heijnen sr en jr lopen vergenoegd door het pand dat bijna af is. Met gepaste trots op een mooi stuk historisch vakwerk dat dankzij veel inzet en hedendaags vakmanschap een waardevolle aanwinst is voor Bredevoort.


Aan de restauratie en verbouwing van het supermarktdeel wordt de laatste hand gelegd. Foto: Lydia ter Welle
Van links af Jorik Wubbels, Henk Rensing,  Henk Heijnen en Ernst-Jan Heijnen. Foto: Lydia ter Welle
De originele geklonken staalconstructie blijft zichtbaar. Foto: Lydia ter Welle
Henk Heijnen bij de buitenzijde van het 'kleinste museum van Nederland'. Foto: Lydia ter Welle
Het 'bazenhok'. Foto: Lydia ter Welle
De kantelen, op deze historische foto te zien, komen terug. Foto: Bouwbedrijf Heijnen