Extra toezicht op de Markt. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Extra toezicht op de Markt. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Zeven Corona-besmettingen ontstaan tijdens vakanties

Burgemeester Bengevoord vraagt bewoners richtlijnen te blijven volgen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In één week kwamen er zeven corona-besmettingen bij in Winterswijk. Dat was aanleiding tot enige schrik, ook bij burgemeester Joris Bengevoord. Was er nu misschien ook een besmettingshaard in Winterwijk? De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) Noord- en Oost-Gelderland kon de burgemeester snel geruststellen. “Het gaat om besmettingen opgedaan tijdens de vakantie. De zeven gevallen hebben ook geen verband met elkaar.”

Geïsoleerde gevallen
De zeven gevallen in één week vielen zelfs landelijk op. Opeens kleurde de gemeente Winterswijk rood op de kaartjes met het aantal besmettingen per gemeente die regelmatig in de dagbladen worden gepubliceerd. Tot nu toe was Winterswijk juist een van de gemeenten met de minste corona-besmettingen. Dat is nog steeds zo, alleen was de snelle stijging in één week ongewoon en opmerkelijk. “De getroffen mensen zijn twee weken in quarantaine gegaan”, zegt de burgemeester. Dat het om zeven geïsoleerde gevallen gaat verkleint de kans op verdere verspreiding. Dat was anders geweest als het zoals in andere gemeente wel te maken had met een familie- of buurtfeest.

Geen familie- en buurtfeesten
Toch vraagt burgemeester Bengevoord alle bewoners van Winterswijk om geen (grote) feesten in of bij huis te organiseren. Dat doet hij in een column op de voorpagina in deze krant. Aanleiding is het aanstaande volksfeestweekend zonder volksfeest. Toch zal er de neiging zijn om hier en daar dan maar zelf iets te organiseren. De burgemeester raadt dat af. De normen voor verjaardagen en familiefeestjes zijn inmiddels landelijk eveneens bijgesteld. Er mogen niet meer dan zes personen tegelijk daarbij aanwezig zijn. Wie behoefte heeft aan een groter feest wordt gevraagd dit in een plaatselijke horecagelegenheid te organiseren.

Extra toezicht
Burgemeester Bengevoord heeft over het volksfeestweekend ook een brief geschreven aan de gemeenteraad. Daarin gaat hij in op de handhaving. “Omdat ik niet weet hoe druk het zal zijn in het centrum en met name op de markt, zet ik, naast de reguliere inzet, tijdens dit weekend extra mensen in voor crowd control”, schrijft de burgemeester. Ook houden de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) actief toezicht en worden de sociale media gevolgd om te kijken of er toch nog grote activiteiten worden georganiseerd. Wanneer overtredingen worden geconstateerd zal er eerst gewaarschuwd worden. “Uitgangspunt is dat van handhaving pas sprake is wanneer de boodschap niet overkomt. Bij twijfel vindt overleg plaats met de lokale teamchef. Bij excessen wordt direct handhavend opgetreden.” Om dit te voorkomen doet de burgemeester een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van alle inwoners. “Houdt anderhalve meter afstand.”

Dit artikel is tot stand gekomen met de medewerking van RTV Slingeland