Blij met de knuffels uit Lichtenvoorde. Foto: Gilliano Eli

Blij met de knuffels uit Lichtenvoorde. Foto: Gilliano Eli

Kleur en Fleur voor een
eigen plekje

LICHTENVOORDE - Een aantal vrouwen uit Lichtenvoorde, waaronder een groepje van Ria’s Stof en Sier, heeft het afgelopen halfjaar de vingers blauw gehaakt aan dertig unieke en kleurrijke spreien. Het project ‘Kleur en Fleur in Nickerie’ had als doel de kinderen van het Olga Clarck kinderhuis in Nickerie te verrassen met een sprei waarmee zij hun bed tot een eigen plekje konden maken.

'In elke
gehaakte steek
schuilt een
klein beetje
liefde voor
kinderen die
zelf bijna
niets bezitten'


De veelal verwaarloosde of zelfs mishandelde kinderen hebben in het Olga Clarck kinderhuis een veilig thuis gevonden, echter een slaapkamer waar ze zich terug kunnen trekken, is er niet bij. Het huis kent een U-vorm met twee vleugels waarin de slaapzalen te vinden zijn. Daarin staan de stapelbedden waar elk kind een slaapplek vindt. Maar alle bedden zijn hetzelfde. Hoe maak je nu tenminste dàt plekje tot een uniek plekje van jezelf?

Dat was de vraag die Margo Molenaar zich stelde toen ze in de winter van 2020 te gast was in dit vriendelijke en gastvrije kindertehuis dat geleid wordt door het echtpaar Gilliano en Rachel Eli. Aangezien haken een hobby is die ze deelt met een aantal vriendinnen, stelde ze voor om voor de kinderen kleurrijke spreien te haken. Dit initiatief vond onmiddellijk weerklank en zo kwam het dat eind november 30 spreien en onder andere knuffels en kinderkleding in dozen verpakt per zeecontainer verscheept werden naar Suriname. Tot grote vreugde van het echtpaar Eli kwam de zending net voor Sinterklaas aan. Zo hadden ze voor elk kind op tijd een cadeau en dat de kinderen daar blij mee waren, bleek wel uit de foto’s die de hakende dames als dank voor hun inzet kregen toegestuurd.

Nieuw project
Intussen staat er een nieuw project op stapel: 20 spreien voor het kinderhuis Mijnzorg in Paramaribo. Dit tehuis biedt opvang en opvoeding aan hiv-geïnfecteerde kinderen die achtergelaten zijn in het ziekenhuis. Op deze manier worden de mensen in Suriname een moreel steuntje in de rug geboden vanuit Nederland. Er wordt aan ze gedacht en in elke gehaakte steek schuilt een klein beetje liefde voor de kinderen die zelf bijna niets bezitten.

Margo Molenaar vertelt: "In Suriname hebben sociale instellingen zoals kindertehuizen het extreem moeilijk. Niet alleen kan men daar niet rekenen op een sociaal vangnet met subsidies voor de opvang en verzorging van pupillen, door de hyperinflatie wordt het geld dat men van Surinaamse donateurs ontvangt steeds minder waard. De prijzen zijn het afgelopen jaar meer dan verdubbeld en het einde is nog niet in zicht. Zo is de maandelijkse rekening van de Surinaamse waterleidingmaatschappij voor Gilliano Eli en zijn vrouw elke keer een kopzorg. Zonder water geen hygiëne en kinderen die niet meer mogen douchen is toch echt een spookbeeld in de tropen."

Niet mogen
douchen is
een
spookbeeld
in de tropen


Een douchebeurt per dag
Margo is om die reden dan ook een actie gestart in samenwerking met Stichting Het Kleine Verschil in Alkmaar. Met ‘Een douchebeurt per dag’, hoopt ze een supportgroep te kunnen formeren die zich garant wil stellen voor een periodieke gift van € 6 per maand. Daarmee kunnen alle kinderen één keer per dag douchen, kunnen het gebouw en de sanitaire ruimten schoongemaakt worden en kunnen in de droge tijd de planten in de moestuin, waar men groenten kweekt voor eigen gebruik, water krijgen.

Meer informatie? Molenaar.margo@gmail.com

De spreien geven kleur aan de eentonige slaapzalen en maken van je bed echt een eigen plekje. Foto: Gilliano Eli