Oudjaarsdagsdag

Het is rustig in het centrum van Lichtenvoorde. In de straten en op de Markt brandt de kerstverlichting. De weelderig ingerichte etalage van Zeiler nodigt uit om te komen kopen maar de deuren blijven gesloten. Bij de Blokker staat een tafel in de deuropening. Alleen de summiere verlichting verraadt dat ze ‘open’ zijn. Om je bestelling af te halen kun je op een belletje drukken waarna er vanachter uit de zaak een medewerker komt lopen om je te helpen.

Op de parkeerplaats bij de supermarkten is het druk. Veel mensen dragen een mondkapje, ook buiten. Ze groeten elkaar niet, maken geen praatje. Als je bij de Lidl naar binnengaat vertelt een zakelijke stem je op een net iets te hard volume aan welke regels je moet voldoen om je boodschappen te mogen halen. Bij de bibliotheek probeert een dame door het raam een glimp van de nieuwe inrichting te zien. Een rij klanten staat op anderhalve meter van elkaar in de rij bij de oliebollenkraam van Kasper Paul op hun beurt te wachten. In de verte klinkt de doffe knal van het carbidschieten.

In de avond een eenzame wandelaar op straat, rondje met de hond. Bij een enkeling schemert blauw licht door de gordijnen en klinkt de gedempte stem van Youp van 't Hek door de ramen. Andere huizen hebben de rolluiken gesloten. Een oprit vol fietsen en kratten bier verraadt een huisfeestje.

Om 12 uur klinken de glazen gevolgd door de kerkklokken van de Ludgerkerk. Buren komen uit hun huizen, proosten met elkaar op een gezond maar vooral beter 2021 terwijl aan de hemel, godzijdank, het jaar traditiegetrouw knallend en kleurrijk wordt ingeluid.


Kees Kiezel