Henk Baars achter zijn keyboard met rechts op een groot scherm een video van zijn hand. Foto: Janette van Egten
Henk Baars achter zijn keyboard met rechts op een groot scherm een video van zijn hand. Foto: Janette van Egten Janette van Egten

Muzikale stillevens van Henk Baars

LICHTENVOORDE - Veel ouderen moeten niets hebben van internet en de sociale media – een open riool – maar voor een groeiende groep krasse knarren zijn ze juist een uitkomst. In die laatste categorie valt Henk Baars (75) uit Lichtenvoorde. YouTube en Facebook hebben zijn leven een stuk mooier gemaakt. Deze maand presenteert hij zijn duizendste muziekvideo.

Door Henk Waninge

Bij binnenkomst van het appartement aan de Nieuwmarkt in Lichtenvoorde valt een gigagroot beeldscherm direct op. Dat kun je niet missen. Datzelfde geldt voor een keyboard, dat rechts tegen een wand staat. Een laptop, koptelefoon en digitale camera zijn ook onder handbereik want al deze apparaten heeft Henk Baars nodig voor het uitoefenen van zijn favoriete hobby: muziekvideo's maken.

En dat zijn er inmiddels heel wat. De score tijdens dit interview was 991. De duizend zou hij deze maand zeker halen. Er zijn nog meer opmerkelijke cijfers: meer dan 140.000 keer is een video van hem bekeken en beluisterd op YouTube, op Facebook gaat als reactie het duimpje meestal omhoog. Daarnaast heeft hij maar liefst 71 cd's achter zijn naam staan. Hoe en wanneer is die fascinatie ontstaan en waar haalt hij zijn inspiratie vandaan? “Die is begonnen in 2008. De aanleiding was een trieste. Een lid van de bridgeclub bleek ernstig ziek te zijn. Voor hem heb ik mijn twee eerste filmpjes gemaakt, getiteld Musical Emotions. De improvisaties werden opgenomen met behulp van een digitale camera. Dat hield onder meer in dat je geen geluiden op de achtergrond moest horen, zoals hoesten of het dichtslaan van een deur, anders moesten de opnamen over”, vertelt Baars.

'Je deelt iets
met anderen
en je kunt
iets voor
een ander
doen'


Inspiratie
Hij speelt uit het hoofd, er komt geen notenschrift aan te pas. Hij laat zich inspireren door de ritmes en drumpartijen, die zich in zijn keyboard bevinden en die hij via een druk op de knop te voorschijn tovert.De ideeën voor de foto's en films krijgt Baars tijdens vakanties, uitstapjes, bezoeken aan musea en kastelen en wandelingen in parken, zoals het Wentholtpark in Lichtenvoorde. Ook schilderijen, bloemen, planten en gedichten vormen een dankbare inspiratiebron. Soms haalt Henk Baars wat van internet, zoals een beeld van het Noorderlicht. Een video-editor mixt het geluid van beeld en muziek.Hij heeft wel geleerd om voorzichtig met het materiaal van anderen om te gaan. Dat heeft alles te maken met de auteursrechten. Zo tikte YouTube hem op de vingers toen hij muziek van Chopin bij een video gebruikte. Datzelfde overkwam hem met een fragment van Blijf bij mij Heer, dat hij bij de video Denken aan vroeger had gezet. Baars toont een opname van de ondergaande zon, die hij vanuit zijn appartement heeft genomen. Een mooi panorama met veel tinten rood in diverse verschijningsvormen, waar hij een kabbelend muziekje onder heeft gezet. Ook van andere opnamen gaat een kalmerende invloed uit. Rust is het toverwoord, zoals ook blijkt uit een reactie van een vrouw op Facebook: “Als ik niet kan slapen, ga ik altijd naar uw muziek luisteren. Daar gaat zoveel rust van uit, dan val ik vanzelf in slaap.”Hij krijgt sowieso veel reacties op Facebook, zoals van twee Deense fans voor wie hij video's heeft gemaakt van hun foto's. Bij elke 5.000 nieuwe weergaven gaan hij en zijn vrouw Henny uit eten.

Harmonium
De oud-onderwijzer heeft zijn hele leven muziek gemaakt. Hij leerde de eerste beginselen op een oud harmonium, zo'n ouderwets traporgel waar je hard op moest werken. Later, toen hij op een basisschool in Lichtenvoorde werkzaam was, speelde hij regelmatig in de klas. Terwijl zijn leerlingen zich verdiepten in de leerstof, ging hij achter het keyboard zitten.

Mijlpaal
bereikt:
1000 video's
op YouTube


Na zijn pensionering heeft hij zich dus gestort op het maken van muziekvideo's.“Ik word er blij van, het is heerlijk ontspannen, een zinvolle invulling van m'n vrije tijd. Je deelt iets met anderen en je kunt iets voor elkaar doen. Met en voor elkaar. Er zijn genoeg video's om deze nare coronatijd door te komen. Ik ben er vele uren per dag intensief mee bezig. Op de video's zijn geen reclame-boodschappen te vinden; ik verdien er niets aan. Maar dat hoeft ook niet, het is een hobby. Ik vind het al fijn dat YouTube mijn video's wil plaatsen,” besluit Henk Baars zijn verhaal.

Wie de video's wil bekijken, kan googelen op ‘uploads Henk Baars' of op Facebook zijn naam intikken.