300.000 euro in steunfonds Oost Gelre

OOST GELRE - Maatschappelijke organisaties in de gemeente Oost Gelre, zoals (sport)verenigingen, dorpshuizen en culturele centra, kunnen bij de gemeente terecht voor steun wanneer zij financiële gevolgen ondervinden van de coronacrisis. Ook vanuit het Rijk worden er steunmaatregelen geboden.

Door Kyra Broshuis

In Oost Gelre is er een steunfonds opgericht waar een bedrag van 300.000 voor is gereserveerd. “Maatschappelijke organisaties zijn van enorm groot belang voor de leefbaarheid van onze gemeente”, laat wethouder Karel Bonsen weten. “We willen voorkomen dat deze organisaties door de coronacrisis in acute financiële nood komen en daardoor in hun voortbestaan bedreigd worden.” Het fonds is onderdeel van een aantal andere gemeentelijke steunmaatregelen. Zo is er de ‘500 x 500 subsidie’, waarmee verenigingen 500 euro naar eigen inzicht kunnen besteden aan vrijwilligers. “Inmiddels hebben al zo’n honderdveertig verenigingen de 500 euro aangevraagd en de aanvragen blijven nog steeds binnenkomen.”

Voorwaarden
Organisaties kunnen een aanvraag indienen om voor een bijdrage uit het fonds in aanmerking te komen. Uiteraard moet dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet er sprake zijn van acute financiële nood, moet de organisatie gevestigd zijn of gericht zijn op activiteiten in de gemeente Oost Gelre. Daarnaast is de organisatie een zogenaamde non-profitorganisatie en is er al gebruik gemaakt van alle mogelijke andere regelingen. Ook moet de organisatie kunnen aantonen dat het alle maatregelen heeft genomen de niet-noodzakelijke uitgaven of variabele kosten te verlagen. Bij een aanvraag dienen de aanvraag, toekenning of afwijzing van andere regelingen bijgevoegd te worden. Ook wordt er een overzicht gevraagd van de huidige en komende betalingsverplichtingen. Daarnaast is de jaarrekening en balans van 2019 en de begroting van 2020 nodig.

De financiële bijdrage heeft uitsluitend betrekking op de periode tot en met 2020. Op de site van de gemeente, www.oostgelre, staat beschreven op welke manier de bijdrage aangevraagd kan worden.