Klokken

Dat was een mooi nummer van Coldplay, vroeger, in 2003. Toen een avondklok nog alleen iets uit geschiedenisboeken was of uit dystopische* romans en films.

Inmiddels is het 2021. De muziek van Coldplay is nogal voorspelbaar geworden (maar dat zijn meer culturele uitingen) en de avondklok bestaat sinds een paar dagen ook in Nederland echt.
Zoals het avondklokje hier thuis tikt, tikt het nergens, nou ja, tenminste lang niet overal. En met thuis bedoel ik Oost Gelre en Groot-Beltrum (het deel van de gemeente Berkelland waar de Groenlose Gids wordt verspreid).
Het is hier echt stil na 21.00 uur. Ik ben heel Oost Gelre doorgereden en ik zag (bijna) niemand op straat. Zelf had ik terecht een eigen verklaring bij me, ik moet tenslotte research kunnen doen voordat ik wat opschrijf.

Op nogal wat andere plekken in Nederland werd de avondklok door idioten aangegrepen om te rellen, te plunderen, geweld te gebruiken, te vernielen en brand te stichten. Die tuigtoestanden begonnen vaak wel voordat de avondklok inging, maar om 21.00 uur gingen ze gewoon door. Twee fouten!
Erg jammer dat de - terechte - discussie over de avondklok en de normale demonstraties ertegen, op deze manier worden misbruikt en overschaduwd door bizarre beelden uit Urk, Eindhoven, Rotterdam, Venlo en meer van die oorden in de rest van Nederland.
Ook jammer dat sommige tegenstanders van de avondklok hun situatie blijven vergelijken met de onvergelijkbare Tweede Wereldoorlog.
Soms zou je trouwens willen dat de situatie wel even vergelijkbaar was, want sommige rellende criminelen gun je stiekem toch een confrontatie met de Gestapo.
Stiekem dan hè.

Zou er eigenlijk een positief verband zijn tussen georganiseerde gelovigheid en idiotie? Dat zou best eens kunnen. Maar ik wil het niet te ingewikkeld** maken, het is maar een columnpje. Dat soort dingen moet je overlaten aan alfa-'wetenschappers', die het nog drukker hebben met hun opiniestukken dan anders.

Zo, en nou ga ik even luchten, dat mag tussen 4.30 en 21.00 uur. Een halfuur ongeveer, ik ga stappen tellen en klokken. En als de zon schijnt en je hoort al wat vogelgeluiden, ook al is het pas januari, krijg je er bijna weer zin in.

*Dystopisch is het bijvoeglijk naamwoord van dystopie. Een dystopie is een (denkbeeldige) samenleving met louter akelige kenmerken waarin men beslist niet zou willen leven.
**Ingewikkeld betekent complex, gecompliceerd, inspanning vergend om te bevatten.