Johan en Maria Kersjes in hun winkel De Gaper. Foto: Annekée Cuppers

Johan en Maria Kersjes in hun winkel De Gaper. Foto: Annekée Cuppers

Johan en Maria Kersjes stoppen na halve eeuw met drogisterij De Gaper

DA-winkel komt weer terug in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Na bijna 50 en 45 jaar achter de toonbank sluiten Johan en Maria Kersjes hun drogisterij Bewust Winkelen aan de Nieuwmarkt in Lichtenvoorde. Op 20 maart zullen zij voor het laatst hun klanten van deskundig advies en mooi ingepakte cadeautjes voorzien waarna het tijd is om de sleutel over te dragen aan de Winterswijkse Chantal Oortgiese. Per 30 maart opent de winkel dan opnieuw als DA-drogisterij.

Door Annekée Cuppers

Het echtpaar Kersjes kwam in 2001 naar Lichtenvoorde om daar de drogisterijwinkel van het echtpaar Hofman aan de Rapenburgsestraat over te nemen. Johan, afkomstig uit Varsseveld, groeide letterlijk op achter de toonbank van de winkel van zijn ouders. "Mijn hele leven heeft altijd gedraaid om de winkel. Bij alle afspraken die je maakte, dacht je altijd eerst aan wie er aanwezig was om in de winkel te staan. Fijn dat dat straks niet meer hoeft en dat er ruimte komt om te fietsen of om gewoon eens door de week de kinderen en kleinkinderen te bezoeken."

Maria, Lichtenvoordse van oorsprong, vertelt dat ze erg blij is met de overname van hun winkel door Chantal Oortgiese. "Chantal is eigenaresse van DA+Mooi 't Centrum in Winterswijk, een prachtige, goedlopende zaak die vooral bekend staat om de luxe uitstraling en goede service. Dat zij onze winkel over wilde nemen, kwam voor ons als een lot uit de loterij. We kennen Chantal en haar ouders al heel lang, al vanuit de tijd dat we zelf nog een DA-drogisterij hadden. Het zijn nuchtere, hardwerkende mensen die een ander gewoon nog iets gunnen. Zakelijk waren we er dan ook best snel uit met elkaar. Ook ons personeel gaat mee naar de nieuwe winkel. Een geruststellende gedachte. We hebben het altijd ontzettend fijn met elkaar gehad en ook zij zijn blij dat de winkel blijft voortbestaan."

'Juist die band
die je opbouwt
met de
klanten, dat
was het
mooiste van
ons vak'


Weer een echte DA-winkel
Nadat Johan en Maria op 20 maart voor het laatst de deuren van hun zaak zullen sluiten, zal de winkel in anderhalve week tijd een flinke metamorfose ondergaan. "De plannen die we hebben gezien zijn prachtig en we zijn dan ook reuze benieuwd naar het resultaat. Het wordt weer een echte DA-winkel met veel luxe en cadeau-artikelen en een tweewekelijkse folder. Wat blijft is de service om producten via Bewust Winkelen van Holland Pharma online te bestellen en in de winkel af te halen. De winkel zal een echte trekker worden voor inwoners van de gemeente en omliggende plaatsen."

Band met de klanten
Het echtpaar Kersjes kijkt met veel dankbaarheid terug op alle jaren in de Keistad. "Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken maar we hebben altijd ons best gedaan voor de klanten. Eerlijk zeggen als een product niet geschikt is of een duur product op de pof meegeven zodat de klant het eerst kon uitproberen. Een condoleancekaartje voor de familie als er een klant was overleden, een luisterend oor bieden of iemand die erg geëmotioneerd is even meenemen naar achteren om op verhaal te komen. Juist die band die je opbouwt met de klanten, dat was het mooiste van ons vak."

Naar de markt
Na een halve eeuw achter de toonbank komt er voor Johan en Maria eindelijk tijd om zonder verplichtingen hun dagen in te vullen. Plannen zijn er al genoeg maar nu wil het stel eerst gaan genieten van hun lege agenda. "En zo gauw het weer kan, gaan we op zaterdagochtend koffiedrinken op de Markt", vertelt Johan monter, "Want in al die jaren dat we hier onze winkel hebben, ben ik nog nooit op de weekmarkt geweest. Daar kan ik nu al enorm naar uitkijken."

Uitverkoop
Inmiddels is de uitverkoop van artikelen die niet door de nieuwe eigenaresse worden overgenomen in volle gang. Door de hele winkel heen staan uitlopende producten die met een fikse korting worden aangeboden.



Verschillende artikelen komen niet terug in het assortiment van de DA-winkel en worden verkocht met flinke kortingen. Foto: Annekée Cuppers