Bordenwijsheid

Aan de voet van de machtige windmolenmasten van windpark Hagenwind in het Goor staat een pittoresk Achterhoeks kapschuurtje met daarin een informatiebord over de windmolens van het park. Open, eerlijk en transparant wordt aan de lokale bevolking maar ook aan de vele toeristen die het naastgelegen natuurgebied Het Goor bezoeken door de uitbaters van het park uit de doeken gedaan wat deze molens bijdragen aan de energietransitie.
De energietransitie die de komende jaren nog tot veel rumoer zal gaan leiden, althans als je er opeens achter komt dat er een zonnepark of windmolen in je achtertuin gebouwd gaat worden. Voor veel mensen in onze regio is het nog een ver-van-mijn-bedshow die echter in korte tijd kan veranderen in een nachtmerrie.
Medio dit jaar zal de Regionale Energie Strategie (RES) Achterhoek gepubliceerd worden. Daarin staan opties voor de realisatie van (mega)zonneparken en megawindmolens om bij te dragen aan de duurzame opwekking van Energie. Op 19 januari stond en in de Gelderlander een interview met de nationale directeur RES mevr. Lammers die vanuit haar Haagse kantoor doodleuk stelde dat een deel van de inwoners pijn zou krijgen van de geplande windmolens.
Waar hebben we dat eerder gehoord? Acht jaar geleden was er ook een staatssecretaris die aangaf dat de goeden onder de kwaden zouden gaan leiden. De bestuurders en volksvertegenwoordigers hebben niet geluisterd en hem weggestuurd met als gevolg de toeslagenaffaire met alle ellende van dien voor de slachtoffers.

Uitnodigingskader
De gemeente Aalten heeft in oktober vorig jaar het uitnodigingskader zon en wind gepubliceerd. Daarin staan plannen voor het realiseren van 68 hectare zonnepanelen of vijf megawindmolens van 250 meter hoog of een combinatie hiervan. Volgens dit document is er slechts één mogelijkheid en dat is het realiseren hiervan nabij het huidige windpark van Hagenwind.
In het uitnodigingskader staat geen enkel alternatief terwijl uit de RES-bijeenkomsten blijkt dat er wel degelijk meer opties zijn; bijvoorbeeld op het industrieterrein van Aalten dat ook nog eens qua wettelijke bepalingen geschikt is voor het grootschalig industrieel opwekken van energie met turbines. Ik hoor een aantal van u al denken, dat komt opeens wel erg dichtbij.
Maar er zijn meer alternatieven. Recent bleek dat de Duitse windmolens net over de grens bij Aalten stilgezet waren omdat ze de opgewekte groene energie niet kwijt konden in het overbelaste Duitse net. Technisch gezien is het geen probleem om een kabel te leggen over de grens. Het enige probleem is dat er geen verdrag bestaat dat het juridisch mogelijk maakt. Hoe is dat mogelijk in 2021; bestuurders “Dran” zou ik zeggen.

Betrokkenheid
Met veel pijn en moeite hebben bewoners de betrokken VVD-wethouder Veldhuizen ervan kunnen overtuigen dat het voorlichttingstraject over het uitnodigingskader zon en wind niet goed is verlopen. Er is geen sprake geweest van de betrokkenheid en participatie waar het document mee vol staat. Nu geef ik meteen toe dat het creëren van betrokkenheid een grote uitdaging is. Ook veel raadsleden van de gemeente Aalten worstelen daarmee.
Vandaag viel mijn oog op een artikel in Tubantia waarin gepleit wordt voor het plaatsen van borden of billboards op plaatsen waar men plannen voor zonneparken en/of windmolens heeft zodat dat beter zichtbaar wordt voor de samenleving. Door een bord te plaatsen waarop de situatie vóór en na de plaatsing van windturbines en zonneparken te zien is kan een realistisch beeld gegeven worden van de gevolgen voor de omgeving. Een windturbine is tegenwoordig groter dan de Euromast. Als mensen dat visueel op een bouwbord zien, dan zijn ze beter geïnformeerd over de gevolgen voor hun leefomgeving.
Het wordt voor de gemeente Aalten tijd om de bordjes te verhangen en de inwoners daadwerkelijk te betrekken bij en mee te nemen in de ingrijpende plannen voor de leefomgeving die de energietransitie met zich mee zal brengen.

Platform Zon en Wind het Goor (PZWG)
(e-mail: MEGAwindmolens@outlook.com)