José ruimt tijdens haar dagelijkse wandelingetje zwerfafval op. Foto: eigen foto

José ruimt tijdens haar dagelijkse wandelingetje zwerfafval op. Foto: eigen foto

José ruimt dagelijks zwerfafval op tijdens het wandelen

‘Milieubewust bezig zijn is eigenlijk zo simpel’

LICHTENVOORDE - Een achteloos weggegooid blikje energydrink, een vertrapt patatbakje, verregende sigarettenpeuken. Zomaar wat zaken die natuurliefhebber José tegenkwam op haar dagelijkse wandelingen door de omgeving en waar ze zich mateloos aan ergerde. Ze maakte er een gewoonte het afval dat ze onderweg tegenkwam op te ruimen en wil nu anderen stimuleren dit ook te doen. “Je kunt denken: ‘Ik hoef andermans rotzooi toch niet op te ruimen?’ Maar als wij het niet doen, wie dan wel? De natuur en de dieren hebben er veel last van.”

Door Annekée Cuppers

Wie met José spreekt over haar gewoonte om tijdens haar wandeltochten afval op te ruimen, raakt als vanzelf enthousiast. José vertelt: “Er is geen makkelijkere manier om milieubewust bezig te zijn dan lekker te wandelen in de buitenlucht en onderweg het afval op te ruimen. In de straten, de bermen, onder viaducten, waar je ook loopt, overal vind je zwerfafval. En tussen al dat achteloos weggegooide afval scharrelen de vogels, eekhorentjes, egeltjes, reeën, honden en katten. Zij kunnen dit afval binnen krijgen of er zich aan verwonden. Soms ligt het afval er al jaren, verstrikt in stekelige struiken waar je haast niet bij kan. Straks is het weer voorjaar en zien we de rotzooi niet meer liggen, maar het is er nog steeds. Onvoorstelbaar toch, dat we zo met onze mooie natuur omgaan?”

'Dieren zien
peuken aan
voor voedsel
en raken
verstrikt in
plasticresten'


José startte met het afval opruimen toen ze, geveld door een spierziekte, het doktersadvies kreeg om veel te bewegen. “Lichamelijk had ik veel baat bij dagelijkse wandelingetjes van ongeveer een halfuur. Wel ergerde ik mij onderweg aan al dat afval dat overal rondslingerde. Toen bedacht ik me, ik kan me er aan ergeren of ik ruim het op.” Sindsdien gaat José nooit de deur uit zonder een plastic zakje in haar jaszak. Afval dat ze onderweg tegenkomt gaat in het zakje en de kleine zakjes gaan thuis weer in een grote blauwe zak van de Rova of in een openbare afvalbak. “Op mijn afval-wandelingetjes krijg ik best vaak reacties. Mensen vinden dat je goed bezig bent maar vragen ook wel eens waarom ik andermans rotzooi opruim. Aan de ene kant snap ik dat wel, iedereen zou zijn eigen troep op moeten ruimen. Maar aan de andere kant, de dieren kunnen er niets aan doen terwijl zij er wel de dupe van worden. Ze zien sigarettenpeuken aan voor voedsel, raken verstrikt in plastic afval, verwonden zich aan gebroken glas. Op een gegeven moment wikkelt de natuur dat afval wel in maar een patatbakje bijvoorbeeld verteert pas na 90 jaar. En alle chemische stoffen die in de bodem terecht komen, komen er ook een keer weer uit.”

Regelmatig neemt José haar kleinkinderen mee op haar wandelingen om samen afval op te ruimen. “Oude kleren aan, laarzen aan en klaar zijn ze voor het avontuur. We zijn heerlijk samen buiten en speuren naar afval. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen beter leren hun eigen rommel mee naar huis te nemen als ze zien hoeveel er rondslingert en hoelang het duurt voor de natuur het heeft kunnen afbreken. In de toekomst zou ik graag op scholen voorlichting gaan geven, bijvoorbeeld met buitenlessen zwerfvuil opruimen.”

Heel Oost Gelre schoon
Samen met een vriendin gaat José regelmatig op pad om ook op andere plekken en in het buitengebied het afval op te ruimen. Zo probeert ze Oost Gelre zo schoon mogelijk te maken en te houden. Daarbij kan ze nog wel wat versterking gebruiken. “Het zou mooi zijn als anderen zich bij ons aan zouden sluiten zodat we bijvoorbeeld af kunnen spreken om een bepaald gebied aan te pakken. Zo maken we samen Oost Gelre weer een stukje schoner.”

Maar ook in je eentje kun je tijdens je dagelijkse wandelingetje milieubewust bezig zijn, volgens José. “Steek gewoon een plastic zakje bij je als je de deur uitgaat en pak dat lege blikje op, of die verpakking van dat voorverpakte broodje. Je kunt het natuurlijk laten liggen en er aan voorbij lopen maar ervaar eens hoe goed het voelt als je het opruimt. Je steentje bijdragen aan het milieu is eigenlijk zo simpel.”

Wie met José in contact wil komen, kan zich wenden tot de redactie van deze krant via redactie@elna.nl of telefoonnummer 0544- 80 10 20.

Ook zwerfafval opruimen? Via de gemeente kun je een opruimset aanvragen. Deze bestaat uit een grijper, handschoenen, blauwe afvalzakken (met bijbehorende afvalring) en een veiligheidshesje. Bel hiervoor met 06 18 58 2131. Via dit nummer kun je ook volle blauwe zakken af laten halen. Volle zakken kunnen ook worden afgeleverd bij een milieubrengstation bij u in de buurt.

Bij het opruimen van zwerfafval heeft José al bijzondere vondsten gedaan. Foto: eigen foto
De vangst van een ochtendje afval rapen. Foto: eigen foto
Afbeelding
De blauwe zakken kunnen ook in een handzame afvalring geplaatst worden. Foto: eigen foto
Afbeelding