Nu nog landbouwgrond, straks mogelijk een zonnepark. Foto: Kyra Broshuis

Nu nog landbouwgrond, straks mogelijk een zonnepark. Foto: Kyra Broshuis

PETZ blijft strijden tegen zonneparken op landbouwgrond

OOST GELRE - Het lijkt een gevecht tegen windmolens. PETZ, Positieve EnergieTransitie Zwolle, blijft strijden tegen het plaatsen van zonneparken op landbouwgrond. Afgelopen week sprak Jeroen Ensink namens PETZ in bij de raadscommissie. Aan de orde was de ‘verklaring van geen bedenkingen’ die het college wil invoeren voor de realisatie van een zonnepark aan de Berkenhofweg in Groenlo genaamd ‘Zomereiken’.

Door Kyra Broshuis

Vergelijking
Ensink ziet overeenkomsten met de toeslagenaffaire: “Bericht in januari 2024: Gemeente zoekt contact met gedupeerden zonneparken! In analogie met de toeslagenaffaire; ik zie meteen overeenkomsten met de huidige gemeentelijke politieke koers. Wat wij al vaker verteld hebben blijkt dus te kloppen, buitenlandse investeerders gaan ervandoor met miljoenensubsidies. Belastinggeld van de Nederlandse belastingbetaler, schande. Van de 33 grootste parken is tachtig procent in buitenlandse handen, een slordige 890 miljoen. Zo is het ook bij zonnepark Hegemansweg en -nu in behandeling- Zomereiken.”

Noaberpremie
PETZ is verontwaardigd over de memo van Agem waarin gesproken wordt over ‘noaberpremie’. “Klinkt heel leuk maar het is gewoon omkopen van buurtbewoners. Ze krijgen een grote zak met geld aangeboden die moeilijk is te weerstaan, maar dan mogen zij geen bezwaar meer maken tegen het park. Je brengt deze mensen in een onmogelijke positie. Wij noemen het omkoping. Dit moet toch niet kunnen, die panelen hebben zij 25 jaar voor het raam staan! Het ergste hiervan is dat de gemeente Agem faciliteert; Agem krijgt subsidie van de gemeente dus de gemeente doet hier gewoon indirect aan mee.” De groep roept op om te kijken naar alternatieven en zegt dat boeren graag zon op het dak willen. “Vorig week kwam het bericht dat een bedrijf op de Laarberg geen zonnepanelen op het dak kan leggen omdat er niet terug geleverd kan worden. Waar zijn we mee bezig?” Ensink roept het college en de raad op om samen een oplossing te zoeken.

Doe het niet!
Vooralsnog krijgen de tegenstanders van de zonneparken alleen steun van NLog. Voorman Gerard Klein Gunnewiek is helder in zijn betoog: "Het is het derde park op rij en wij houden hetzelfde standpunt. Je moet eerst de zonneladder compleet afwerken en je moet geen landbouwgrond gebruiken om energie op te wekken. Doe het niet!”

De verklaring van geen bedenkingen komt op 9 februari aan de orde in de gemeenteraad.