Stemming

Stemming

Op het moment dat ik dit tik, is niet precies bekend hoeveel mensen er al gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Het kan heel goed zijn dat minister Hugo de Jonge van VWS zo meteen tijdens de tweede alinea nog met een correctie op de correctie van de correctie van de correctie van de correctie komt (zo kom ik wel aan 400 woorden). VWS staat trouwens voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat laatste raakt een beetje ondergesneeuwd de laatste tijd.

De meeste vaccinaties worden gezet door de GGD, maar bij mensen die niet mobiel zijn door de huisarts. Die GGD kwam afgelopen week in het nieuws door de handel in privégegevens door enkele medewerkers, die mag ik aannemen op staande voet ontslagen zijn en strafrechtelijk vervolgd worden. GGD staat voor Gemeentelijke gezondheidsdienst, Gemeentelijke geneeskundige dienst, Geneeskundige gezondheidsdienst of Gemeenschappelijke gezondheidsdienst. Daar zijn ze nog niet helemaal uit.

Ik ben zelf nog niet geprikt, tenminste niet tegen corona, voor de rest ben ik een wandelend rijksvaccinatieprogramma. Ik zit boordevol antilichamen, vandaar dat ik soms wat negatief overkom. Volgens de planning ben ik in september aan de beurt voor mijn coronashot, maar het kan zomaar augustus worden of toch weer oktober of december. Om mijn privacy maak ik me trouwens niet zo druk: met een dubbel paspoort, een pseudoniem en een meervoudige persoonlijkheid ben ik inmiddels gelukkig behoorlijk ongrijpbaar geworden.

Ik mag wel gewoon stemmen. Vanaf deze week verschijnt er in de twaalf kranten van Achterhoek Nieuws een serie waarin Achterhoekers vooruit kijken naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart aanstaande. Welke kant willen Achterhoekers op met Nederland na 17 maart? Dat was de kop van de oproep. Wel een beetje suggestief. Misschien zijn er wel mensen die helemaal geen kant op willen met Nederland, maar die willen dat Nederland de ene kant opgaat en de Achterhoek de andere kant.

Ik doe er niet aan mee, aan die serie. Ik heb al een podium en ik zou ook nog niet weten waar ik op moet stemmen. Er is vooralsnog keuze uit 89 partijen, zoveel hebben zich er kandidaat gesteld. En ze zijn gewoon allemaal goed, wat een luxe. Zo is er de Partij voor de kinderbelangen, maar daar ben ik te oud voor, en er is de partij Nuchter Nederland, maar dat is te ver van mijn bier en mijn bed.
Het is trouwens niet gezegd dat al die partijen ook werkelijk mee gaan doen. 1 februari was de dag van kandidaatstelling, dan leveren politieke partijen hun kandidatenlijst en andere stukken in bij het centraal stembureau (de Kiesraad). Dus het aantal kan minder worden, maar het kan niet meer worden (behalve als Hugo de Jonge de telling doet).

In Oost Gelre zochten ze mensen om de stembureaus te bemensen (!), maar ik heb begrepen dat ze er inmiddels genoeg hebben. En reken maar dat ze hier wel goed kunnen tellen.