Oost Gelre doet mee aan lobby voor meer inwoners

Oost Gelre doet mee aan lobby voor meer inwoners

Gemeente loopt achter op buren

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Het inwonersaantal in de gemeente Oost Gelre is voor het tweede jaar op rij gekrompen. NLog wil van het college weten hoe dit komt en of de gemeente actief op zoek is naar woonmigranten. Burgemeester Bronsvoort erkent dat het aantal inwoners in 2019 en 2020 niet is gegroeid. “Uit de getallen blijkt inderdaad dat het aantal overleden en vertrokken inwoners groter is dan het aantal nieuwgeborenen en nieuwkomers. Daarom doen wij ook actief mee met de lobby van de Regio Achterhoek. Er komt een campagne om mensen te wijzen op de aantrekkelijkheid van de Achterhoek om te wonen. Dat doen we ook omdat we als Achterhoek naar huidige inzichten in 2030 27.000 arbeidskrachten nodig hebben om de arbeidsmarkt hier op gang te houden.”

De cijfers
In de gehele Achterhoek zijn er vorig jaar 555 inwoners bijgekomen. Die groei is vooral te zien in Doetinchem waar zich 285 nieuwe inwoners inschreven en in Winterswijk waar 165 extra inwoners bijgekomen zijn. Ook de gemeente Berkelland, 111 nieuwe inwoners, doet het goed. Dat brengt de grens van 300.000 voor de hele Achterhoek weer wat dichterbij. In 2007 telde de regio meer dan 301.000 inwoners maar daarna was er sprake van krimp. Het dieptepunt van 297.696 inwoners in 2015.

Nieuwkomers en terugkomers
Achterhoek Ambassadeurs, initiatiefnemers van de campagne om meer mensen naar de Achterhoek te halen, willen potentiële nieuwkomers in contact brengen met hun voorgangers. Zo moet de overstap soepeler verlopen. Overigens richt de campagne zich niet alleen op nieuwkomers maar ook op terugkomers; mensen die de Achterhoek hebben verlaten maar weer terugkomen. De oproep om mensen vanuit het westen naar de Achterhoek te laten komen, kan niet overal rekenen op applaus. Op social media wordt veel kritiek geuit. Achterhoekers zeggen niet te zitten wachten op mensen uit de randstad. Ook het feit dat huizen in deze streek veelal worden aangekocht door (rijke) westerlingen is veel Achterhoekers een doorn in het oog. ‘Onze jongeren kunnen hier geen betaalbaar huis vinden. Het realiseren van betaalbare woningen voor jongeren moet voorrang krijgen op de roep om nieuwkomers’, zo valt te lezen.

Bouwen
Burgemeester Bronsvoort zegt die geluiden ook te horen: “En daar zijn we ook druk mee bezig. Woningbouw in de kleine kernen is een belangrijk speerpunt voor het college. We geven invulling aan de woonbehoefte met mooie en inmiddels ook concrete plannen in elke kern. We hebben straks echt meer mensen nodig om de economie hier draaiende te houden.”