De Ketsmennekes bloemisten Prins Roy (rechts) en Adjudant Richard. Foto: PR Ketsmennekes
De Ketsmennekes bloemisten Prins Roy (rechts) en Adjudant Richard. Foto: PR Ketsmennekes

Mariënvelde ook in carnavalsloos jaar Ketsdorp

Ketsmennekes komen met coronaproof ‘Valentijns-tulpen drive thru’

Door Henri Walterbos

MARIËNVELDE - Het zou hun derde carnavalsjaar worden. Carnavalsvereniging de Ketsmennekes uit Mariënvelde. Na 33 jaar afwezigheid kent het dorp sinds 2019 weer een eigen carnavalsvereniging. Vol enthousiasme kondigden ze hun herrijzenis aan in het BMV-gebouw, het gemeenschapshuis van het dorp dat wel van een feestje houdt op zijn tijd. Het initiatief viel zeer in de smaak, bij jong en oud. Hadden de Ketsmennekes de wind er onder, bruisten de Mariënveldse carnavalisten van ideeën, ook corona gooit in Mariënvelde roet in het eten. Treuren of bij de pakken neerzitten is er echter niet bij. Ook in coronatijd laten de Ketsmennekes ‘gewoon’ van zich horen. Zo ook op de 11de van de 11de, de dag dat het vijfde jaargetijde, oftewel het carnavalsseizoen, afgetrapt wordt. “We wilden die dag niet stilletjes voorbij laten gaan. Onze eigen Ketsmennekesvlag hing bij vele huizen te wapperen, daarnaast hebben we traditiegetrouw om 11 over acht ‘s avonds de klok van de Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk laten luiden en hebben we helaas deze keer het glas thuis moeten heffen.” Aan het woord President, Dennis van Loon. “Een trotse President,” vult een goedlachse Dennis aan.

‘Volle bak deur’
Zoals bij 99% van de carnavalsverenigingen het geval is, blijven ook in Mariënvelde de prinsenparen een jaar langer aan de macht. “Het Jeugdprinsenpaar Prins Niek en Adjudante Roos en natuurlijk Prins Roy en Adjudant Richard regeren nog een jaar door. De laatsten wel met een nieuwe slogan. Was dit afgelopen jaar ‘Van lol tot paracetamol’ dit bijna carnavalsloze jaar trekken ze nog een jaar door, maar dan onder de slogan ‘Geen gezeur, we'j goat volle bak deur’. Dat jaar extra vinden ze totaal niet erg. Er zit nog totaal geen sleet op deze jongens,” lacht Dennis. Ook het carnavalsweekend van 13 en 14 februari zal niet geruisloos aan Mariënvelde voorbij gaan, oftewel Ketsdorp, zoals het dorp zich in carnavalstijden noemt. Wie Mariënvelde inrijdt via een van de vier invalswegen zal weten dat hij of zij het Ketsdorp inrijdt. Afgelopen week werden de bestaande komborden allen overdekt met het naambord Ketsdorp.

Ketsmennnekes-buutavond
Ook mogen de mannen en vrouwen van de Ketsmennekes toch hun Ketsmennekesuitdossing nog een dag aan, uiteraard voorzien van steek, en wel op zaterdag 13 februari. Dan heeft de parkeerplaats van het BMV-gebouw een Ketsmennekes ‘drive thru' alwaar bosjes tulpen gekocht kunnen worden. "De moraal is ondanks de afgelasting van alle carnavalsactiviteiten zeker goed. De drang om iets te doen die was er heel sterk. In eerste instantie wilden we graag een buutavond organiseren in de grote sporthal van de BMV. Dat idee kwam naar voren in onze ledenvergadering in de zomer. En dan eventueel voor maximaal 75 man, op anderhalve meter afstand. Dat zou dan onze allereerste buutavond zijn. Dat hebben we nog heel lang volgehouden, in de hoop dat de maatregelen in februari misschien wel versoepeld zouden zijn. Het bleek al snel dat dat niet haalbaar was. We hadden ook graag de kindercarnaval door laten gaan en naar de basisschool willen gaan met ons prinsenpaar. We hebben zelf besloten dat niet door te laten gaan. Veel te riskant. Toen zijn we over andere ideeën na gaan denken want het carnavalsbloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Toen kwamen er verschillende ideeën naar boven, waaronder een tulpenactie op 13 februari, een dag voor Valentijnsdag, 14 februari. Waarom geen gele tulpen verkopen, in de kleur van onze vereniging? Iedereen had direct zoiets van ‘dit is het'.”

Het idee werd al snel concreet. "We zetten er twee tenten neer waar je met je auto doorheen rijdt. De drive thru zal 12 meter lang zijn. Heb je toch nog 12 meter lang een carnavalsbeleving.” Na overleg met de gemeente is de vergunning inmiddels binnen. "Alles uiteraard binnen de geldende maatregelen. De drive thru zal volledig coronaproof worden ingericht en mensen kunnen dus veilig een bosje bloemen halen. Je blijft gewoon in de auto zitten. Dan kom je langs drie raampjes. Bij het eerste raampje geef je je bestelling op, bij de tweede betaal je en bij het laatste raam krijg je je bestelling mee. Keurig op een plankje aangereikt, op anderhalve meter afstand,” laat Dennis weten. "Ook is er die dag de mogelijkheid om een bosje op bestelling langs te laten brengen. Hiervoor kan op 13 februari gebeld worden met 06-2142 5196. Vanzelfsprekend alles op een carnavaleske manier met de typische Ketsmennekes-nuchterheid,” belooft Dennis. "We wilden ook nog een moppenmachine plaatsen met moppentappers erin, en een DJ voor een vrolijke opluistering, maar dat mocht helaas niet van de gemeente. Heel begrijpelijk overigens. Het zou wel mooi zijn dat alle Mariënvelders de Ketsmennekesvlag in het carnavalsweekend uithangen. Dat geeft toch een stukje vrolijkheid in deze tijden.”

Was het jarenlang niet voor te stellen, maar ook in Mariënvelde wordt het grote zottenfeest gemist, maar de treurmars wordt niet ingezet. "Je mist toch wel wat. 't Is bedreufd, moar het is niet anders. Het is wel mooi dat je ziet dat er allerhande initiatieven zijn van carnavalsverenigingen om toch iets te doen, zoals Beltrum al deed, de Nölepeters gaan doen, en Knunnekes met Knunnekes.tv. Dat gaat allemaal in onze appgroep rond. Dat gaan we allemaal kijken, iedereen thuis natuurlijk, maar dat is hartstikke mooi. Je wilt toch in die carnavalssfeer blijven. En je kunt kijken hoe het bij een ander gaat. Erg leuk.”

Warm ontvangen
Het initiatief wordt warm ontvangen, zo vernamen de Mariënveldse carnavalisten al om zich heen. “Van veel mensen hoorden we al dat ze meerdere bossen gingen kopen. Ook zeiden sommigen dat ze voor Valentijnsdag altijd een bosje tulpen halen en dat ze die dan dit jaar bij ons willen kopen,” is Dennis hoorbaar verheugd. “Het mooie is natuurlijk dat bij iedere bos een kaartje zit met hierop een persoonlijke groet en Valentijnskusjes van ons prinsenpaar. Wat wo’j nog meer?”

Zaterdag 13 februari is de drive thru op het kerkplein in Mariënvelde geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Te koop zijn bosjes tulpen voor 5 euro, maar ook de Ketsmennekesvlag die 20 euro kost.

Mariënvelde heet voorlopig even 'Ketsdorp'. Foto: Henri Walterbos