Ergenis nummer 1 in Mariënvelde; de slechte mobiele bereikbaarheid.
Ergenis nummer 1 in Mariënvelde; de slechte mobiele bereikbaarheid. Kyra Broshuis

Mobiel bereik in Mariënvelde ‘om te janken’

Mobiel bereik in Mariënvelde ‘om te janken’

Slechte bereik-baarheid kan gevaar opleveren

Door Kyra Broshuis

MARIËNVELDE - De inwoners van Mariënvelde zijn het zat; de mobiele bereikbaarheid in hun dorp is dramatisch. CDA-raadslid Dennis van Loon trekt, weer, aan de bel en vraagt het college afgelopen week wanneer Mariënvelde kan beschikken over een mobiel netwerk dat voldoet.

Onacceptabel
“Het is echt vreselijk”, verzucht Van Loon. “Ik heb in februari 2019 het college ook al vragen gesteld over het slechte mobiele bereik in ons dorp. Het is echt niet meer acceptabel in een wereld waarin alles digitaal is en waar bijna iedereen gebruik maakt van een mobiele telefoon.” Van Loon ondervond aan den lijve dat het zelfs levensgevaarlijk kan zijn. “Inderdaad, onze baby dreigde een tijdje geleden te stikken; grote paniek natuurlijk. Ik heb direct de huisarts gebeld maar de verbinding viel de hele tijd weg. Verschrikkelijk. Uiteindelijk is het gelukkig helemaal goed gekomen met onze dochter maar je realiseert je wel wat er had kúnnen gebeuren. Ik heb ook gehoord van iemand die het alarmnummer moest bellen maar eerst de telefoon weer opnieuw moest opstarten.

Op een krukje
Van de mededorpsbewoners hoort Van Loon ook niets dan klachten. “Mensen moeten constant hun telefoon weer uit en aanzetten. Zeker in de tijd van corona met alle bijbehorende maatregelen is het echt heel vervelend. Als je via de mobiel met iemand spreekt, valt het gesprek de hele tijd weg. Ook voor de scholieren die nu noodgedwongen online les moeten volgen is het heel irritant. Ik merk het zelf ook met mijn werk; dat gaat veelal via zoom en gelukkig hebben we glasvezel dus dat gaat prima. Maar je moet ook wel eens bellen vanuit huis… Sommigen inwoners moeten echt op een krukje gaan staan voor het raam om een beetje bereik te hebben. Het is van de zotte!”

Twee jaar verder
KPN erkent de problemen en bevestigt dat Mariënvelde inderdaad nog een witte vlek is in de bereikbaarheid. Het bedrijf heeft een goed bezochte infoavond georganiseerd in de BMV en daar werden verschillende beloftes gedaan. “Er zou een zendmast komen en het was allemaal al afgestemd met de grondeigenaren. We zijn nu echter alweer twee jaar verder en er is niets veranderd”, zegt Van Loon.

Eerst 5G...
Er staat nog steeds geen zendmast in Mariënvelde. Volgens wethouder Marieke Frank ligt het probleem bij KPN. “We hebben navraag gedaan en het ligt onder andere aan de voorkeur van KPN om eerst 5G uit te rollen. Men is al wel met een aannemer in gesprek om de vakwerkmast te plaatsen. We blijven er bovenop zitten. De bereikbaarheid in Mariënvelde is van groot belang. De planning is nu dat de mast in de tweede helft van dit jaar of begin 2022 geplaatst wordt.” “2022 is nog heel ver weg”, zegt Van Loon. “Maar is het goed dat het college er druk achter zet. Laatst kregen we een nieuwe keuken en een deel moest per pin betaald worden bij de bezorging. Ik was zelf niet thuis en had mijn moeder mijn pinpas gegeven en gevraagd het regelen. Toen de bezorgers kwamen, bleek het mobiele pinapparaat geen bereik te hebben. Mijn moeder is uiteindelijk met die mannen naar de zendmast in Zieuwent gereden om te kunnen betalen. Van die toestanden moeten we echt af!”