Humanitas maakt levenstijdschrift

Humanitas maakt levenstijdschrift

ACHTERHOEK - “Vertel nog eens oma?” “Pa, hoe zat dat vroeger?” Oude familieverhalen dreigen op te lossen in de tijd, tenzij die geschiedenis wordt vastgelegd. Dirkje legde haar verhaal vast in een levenstijdschrift; een tijdschrift waarin je hele leven wordt beschreven. Hierbij werd zij ondersteund door Bert, een vrijwilliger van Humanitas.

“Ik was eigenlijk altijd al van plan om iets op schrift te zetten en dat is er nooit van gekomen, tot het moment dat het in de krant kwam. En toen las ik dat en toen dacht ik: “Nou Dirkje, dit is je kans. En je hebt de leeftijd nu, en als je het nu niet doet, dan komt het er niet meer van.” Met de hulp van Bert: de gesprekken, het typen van het verhaal, het digitaliseren van de foto’s, kwam het magazine tot stand.
Bert legt uit: "Een levenstijdschrift is een op maat gemaakte glossy over één persoon. Het vertelt jouw verhaal en jouw herinneringen op een manier die past bij je eigen situatie en levensstijl. Naast dat het een prachtig naslagwerk is voor jezelf en de familie kan het ook gebruikt worden in de zorg, door eventuele verzorgenden en vrijwilligers om met mensen in gesprek te raken over hun leven."

Hoe werkt het?
Een vrijwilliger verzamelt aan de hand van een vragenlijst materiaal voor het levenstijdschrift samen met de hoofdpersoon, zijn of haar partner, familie en eventueel vrienden of buren. Het verzamelde materiaal wordt vervolgens verwerkt in een daarvoor ontworpen format. Bij de verwerking van gegevens en de opmaak van het levenstijdschrift wordt de vrijwilliger ondersteund door de hoofdredacteur namens Humanitas en de helpdesk van het online platform, waar het in wordt samengesteld. Aan de hulp van de vrijwilliger zijn geen kosten verbonden. Wie zelf z'n digitale exemplaar laten printen of drukken, kan reken op Humanitas om hierin de weg te wijzen.
Wie wil zien hoe het werkt, kan terecht op gelderlandhelpt.nl. Daar geven Bert en Dirkje geven een inkijkje in het maken van het tijdschrift.

Voor aanmeldingen kan iedereen via de mail contact opnemen met de coördinator, via Levenstijdschrift.Achterhoek@humanitas.nl.