Okkie Klinkspoor leest ouderen voor. Foto: P. van Hulzen
Okkie Klinkspoor leest ouderen voor. Foto: P. van Hulzen

Okkie Klinkspoor krijgt vergulde broche van Lang Leve Kunst & Naoberschap

Okkie Klinkspoor krijgt vergulde broche van Lang Leve Kunst & Naoberschap

REGIO - Nel van der Meulen en Okkie Klinkspoor, twee vrijwilligers van Lang Leve Kunst & Naoberschap, zijn in januari benoemd tot Gulden Gelderlander. Dé titel voor Gelderlanders die iets bijzonders hebben gedaan voor anderen. Met het overhandigen van een vergulde broche, gemaakt door de Gelderse Tingieterij, lovende woorden en een opname voor TV Gelderland zijn ze in het zonnetje gezet.

Programmaleider Machteld van der Meij: “Lang Leve Kunst en Naoberschap heeft ze in huis, zulke mooie mensen. Wat zijn we trots, dat twee van zijn benoemd tot Gulden Gelderlander.”

Okkie Klinkspoor is oprichtster van de Voorleesbrigade. “Voorlezen aan ouderen, hun dag een beetje opvrolijken met vertellingen, dat kan Okkie als geen ander”, aldus Van der Meij. En met haar ruim 20 voorlezers, samen goed voor zo’n 250 voorleesuurtjes per jaar. Okkie is met haar enthousiasme de bindende en verbindende kracht. Door corona moest het roer omgegooid worden en ontstond de Telefonische Voorleesbrigade. “Okkie steekt er veel tijd en energie in en geniet van alles, vooral als ze hoort dat ouderen opfleuren van de contacten en de beeldende verhalen.”

Nel van der Meulen is drijvende kracht achter het project Kunst door de Brievenbus. Een activiteit, geboren en getogen in corona-tijd en tot volle bloei gekomen. Tot op de dag van vandaag zijn meer dan 80 deelnemers druk in de weer met een kunstopdracht die zij tweewekelijks via de brievenbus ontvangen. Van der Meij: “Nel maakt mensen enthousiast voor dit project, onderhoudt contact met hen en fotografeert regelmatig hun kunstwerk. Bescheiden, opgeruimd en altijd op zoek naar mogelijkheden, dat is Nel.”