Nikki Walterbos: 'Ik had niet gedacht dat de opleiding Mediaredactie zo goed bij mij zou passen!' Foto: Annekée Cuppers

Nikki Walterbos: 'Ik had niet gedacht dat de opleiding Mediaredactie zo goed bij mij zou passen!' Foto: Annekée Cuppers

'Door de lockdown had ik helemaal geen motivatie meer om mijn opleiding af te maken'

Nikki Walterbos is jong in coronatijd

OOST GELRE - Hoe komen jongeren ‘de mooiste tijd van hun leven’ door nu ze door de coronamaatregelen noodgedwongen thuiszitten? Hoe gaan zij om met elkaar, de maatregelen en het nieuwe normaal? En wat denken zij dat de toekomst hen brengt? In deze rubriek komen jongeren uit Oost Gelre aan het woord over hoe zij deze periode beleven.

Door Annekée Cuppers

Toen vorig jaar april de scholen moesten sluiten vond Nikki Walterbos (17) uit Groenlo dat eigenlijk helemaal niet zo erg. Ze had weinig plezier meer in de opleiding die ze volgde en de lockdown gaf haar het laatste zetje om een heel andere weg in te slaan.

“Toen vorig jaar maart de coronacrisis uitbrak, zat ik in het vierde jaar van de havo in Groenlo. Ik wilde graag doorstromen naar de hbo-opleiding Toegepaste Psychologie en had daarvoor dat havo-diploma nodig. Maar veel plezier had ik er allemaal niet in. De school paste niet echt bij mij, ik haalde slechte cijfers en het was onzeker of ik over zou gaan. Ik twijfelde erg of ik de havo wel af wilde maken. Toen de lockdown kwam en alle onderwijs online ging, zakte mijn motivatie om nog iets aan school te doen nog verder. Vaak lag ik tijdens de les gewoon in mijn pyjama in bed, films te kijken op de laptop. Dat kon toen nog, want je mocht je camera uitlaten.”

Naarmate de tijd vorderde werd het voor Nikki steeds duidelijker dat verder gaan op de havo er niet meer in zat. In haar zoektocht naar een opleiding die beter bij haar paste, stuitte ze op een leerboek journalistiek. “Eerst wist ik niet goed wat ik wilde. Ik had me om maar wat te kiezen ingeschreven bij de opleiding Sociaal Werk maar toen ik dat boek tegenkwam, dacht ik: ‘Hee, dat is leuk! Journalistiek is natuurlijk ook nog een optie.’ Toen ben ik uit gaan zoeken welke studie je daar voor kunt doen op mbo-niveau en zo ben ik uitgekomen bij de opleiding Mediaredactie.”

Helemaal op de plek
Na de zomervakantie is Nikki gestart op het ROC Twente in Enschede en ondanks dat de scholen inmiddels weer dichtzitten, voelt ze zich daar helemaal op haar plek. “Pas in juni heb ik mij voor deze opleiding ingeschreven en omdat ik er zo laat mee was, heb ik de kennismaking met mijn nieuwe klas gemist. Gelukkig was ik niet de enige en heeft de school speciaal voor mij en de andere late aanmelders nog een extra kennismaking op school georganiseerd. Dat was wel heel fijn want ik was nog nooit op mijn nieuwe school geweest. De keuze voor deze opleiding is echt de goede geweest. We hebben een hele fijne klas, het contact met de docenten is goed en de opleiding zelf is ook erg leuk. Pas geleden hebben we een magazine moeten maken, dat was een toffe opdracht. Interviewen vind ik erg leuk om te doen en vooral onderwerpen die met de zorg te maken hebben vind ik interessant. Ik had het eerst niet verwacht maar deze opleiding past zo goed bij mij!”

'Vaak lag ik
tijdens de les
gewoon in
mijn pyjama
in bed, films
te kijken op
de laptop'


Lange tijd kon Nikki de lessen gewoon op school volgen. Met het ingaan van de tweede lockdown wordt de lesstof grotendeels online aangeboden. “Eerst mochten we nog wel gewoon naar school en voor wie dat liever niet wilde, die kon het programma online volgen. Maar dat was eigenlijk maar één leerling en die is ook al vrij snel weer met de opleiding gestopt. Nu zijn vrijwel alle lessen online en komen we niet meer zo vaak op school. Daardoor zie je je klasgenoten veel minder, die sociale contacten die mis ik wel. Gelukkig hebben we nog een introductieweek gehad zodat je elkaar wel beter hebt leren kennen. Ondanks dat we veel online les hebben, heerst er een echt groepsgevoel onder elkaar. We bellen vaak en af en toe zien we elkaar op school, maar even met een clubje de stad in tijdens een tussenuur, dat is er nu niet meer bij.”

Omgaan met corona
Sinds maart moeten we ons aan de coronaregels houden. Daar is de een strikter in dan de ander. Hoe gaat Nikki daar mee om?
“In het begin was ik heel voorzichtig, misschien zelfs wel een beetje té. Ik was ook best bang voor het virus, nu gelukkig niet meer. Wel houd ik mij best streng aan de regels. Ik was en desinfecteer mijn handen veel, gebruik mondkapjes en houd afstand. Als ik nu verkouden ben, blijf ik ook direct thuis. Ik heb er zelf nooit zo over nagedacht dat ik erg ziek zou kunnen worden. Wel ben ik bang dat ik anderen aan zou kunnen steken, zoals mijn opa en oma bij wie ik vaak over de vloer kom. Heel knuffelig waren we sowieso al niet maar echt afstand houden, dat blijkt best nog wel lastig. Mijn grootouders komen uit zichzelf makkelijk dichtbij. En mijn opa heeft een iPad waar hij nog niet zo handig mee is. Iets uitleggen op anderhalve meter afstand is haast niet te doen en dan kom je toch al snel weer te dicht bij elkaar.”

'Ik heb er zelf
nooit zo over
nagedacht
dat ik erg ziek
zou kunnen
worden'


Nikki woont nog thuis bij haar ouders en jongere broer. Speelt corona een grote rol in hun dagelijks leven?
“We volgen ieder dag de besmettingscijfers en kijken samen de persconferenties maar verder houden we ons er niet zoveel mee bezig. Wel hebben mijn ouders met mij besproken of het slim was om bij slachterij Vion te gaan werken toen ik daar via mijn nicht een baantje in de kantine kon krijgen. Zou het wel veilig zijn en zou ik anderen niet in gevaar brengen door daar te gaan werken? Daar hebben we het wel over gehad maar uiteindelijk moest ik zelf beslissen. Voordat ik toegezegd heb, mocht ik eerst komen kijken hoe ze daar met de coronamaatregelen omgingen en of ik het daar mee eens was. Dat zat gelukkig wel goed. Iedereen draagt er een mondkapje en je krijgt iedere werkdag een sneltest. Dat geeft dan toch wel een veilig gevoel. Nu werk ik er al weer een aantal maanden en met heel veel plezier.”

Ook wel of niet vaccineren is een onderwerp dat Nikki bespreekt met haar familie. Wat zijn haar overwegingen?
“Ik hoor wel eens van jonge mensen die nog lang klachten houden nadat ze corona hebben gehad. Dat wil ik natuurlijk liever niet maar aan de andere kant wil ik wel zeker weten dat het vaccin veilig is en hoop ik niet dat er later bijwerkingen komen die ze nu nog niet hebben gezien. Ik twijfel nog of ik een vaccin neem of niet, daar moet ik me eerst verder in verdiepen maar dat zie ik over een halfjaar wel. Ik voel ook geen sociale druk om me te laten vaccineren. Het coronavaccin is een middel waarmee je jezelf kunt beschermen en daarin worden mijn broer en ik heel vrij gelaten. Ik zou me er ook niet zoveel van aantrekken als het anders was. Ik doe wat ik zelf wil en wil gewoon eerst zeker weten dat ik er goed aan doe om een vaccin te nemen.”

Hoe ziet Nikki haar toekomst?
“Voor mij heeft corona op zich niet zoveel veranderd. Ik spreek nog steeds met vriendinnen af, al kan dat nu niet echt met de hele groep. Voorlopig ga ik gewoon lekker door met mijn opleiding en hoop dat we gauw weer hele dagen naar school kunnen. Verder vind ik het ook wel lekker om mijn eigen ding te doen. Ik had veel voornemens over wat ik in deze periode allemaal wilde oppakken maar van de helft is niets terecht gekomen. Wel ben ik er meer achter gekomen wat ik leuk vind en hoop ik dat we gauw weer kunnen feesten. Het laatste feestje dat ik meegemaakt heb, was de carnaval vorig jaar. Toen werkte ik nog bij De Pauw achter de bar, dat was supergezellig. Ik hoop echt dat we dat gauw weer mee kunnen maken met zijn allen.”

Ben jij of ken jij iemand die (desnoods anoniem) ook zijn of haar verhaal wil doen in deze rubriek? Reacties zijn welkom op redactie@elna.nl of redactie@groenlosegids.nl.

Nikki Walterbos. Foto: Annekée Cuppers