William Slotboom, voorzitter van Vios Beltrum. Foto: Theo Huijskes

William Slotboom, voorzitter van Vios Beltrum. Foto: Theo Huijskes

Theo Huijskes

Het amateurvoetbal blijft corona de baas

Juist nu blijkt hoe belangrijk clubliefde is

Door Theo Huijskes

REGIO - De coronacrisis trekt ook op de voetballerij en niet in de laatste plaats de amateurtak in dit land, een zware wissel. Die conclusie wordt extra kracht bijgezet wanneer in ogenschouw wordt genomen dat niet alleen de 1,2 miljoen actieve leden, die de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) heeft geregistreerd worden getroffen, maar nog eens vele miljoenen voetbalgekken, van jong tot oud, als liefhebber dan wel supporter lange tijd niet van de volkssport nummer één in Nederland kunnen genieten. Uit een rondgang langs een viertal amateurclubs in deze regio blijkt dat het optimisme nog altijd hoogtij viert. Men is met name positief gestemd doordat iedereen begrip toont voor de ontstane situatie en de genomen maatregelen. Daarnaast blijkt dat de leden trouw de contributie blijven betalen en de sponsors eveneens hun financiële verplichtingen nakomen. In deze bijdrage zijn het de voorzitters van Longa ’30 Lichtenvoorde, Vios Beltrum, Grol Groenlo en RKZVC Zieuwent, die het een en ander bevestigen.

‘Zodra het weer kan, is Longa ’30 er helemaal klaar voor!’

Voorzitter Leo Groeneveld van Longa ’30 staat niet te springen om zijn licht te laten schijnen over de gevolgen van de huidige coronacrisis. “Het wordt langzamerhand een herhaling van zetten. Dat is ook de reden dat ik praktisch geen krant meer opensla. Alle berichtgevingen dragen ertoe bij dat de mensen een negatieve houding gaan aannemen en de positieve kant van het leven vergeten. Zo word ik bijvoorbeeld een beetje moe van om steeds te moeten vertellen dat wij als Longa ’30 financieel nadeel ondervinden van het feit dat onze kantine gesloten moet blijven. Dat is nu eenmaal zo, maar dat komen wij heus wel weer te boven. Wij zijn niet de enige. Zoals tal van verenigingen, organisaties en geledingen ondervinden wij ook de gevolgen van de pandemie. Gelukkig hoeven wij onze problemen niet alleen op te lossen. Onze leden en sponsors en in het bijzonder onze vrijwilligers staan bij wijze van spreken al op de stoep met de vraag wat zij nu voor de club kunnen betekenen. Alle toegestane trainingsmogelijkheden voor onze spelende leden, zowel jeugd als senioren, worden optimaal benut op het sportpark ‘De Treffer’. Op bestuurlijk niveau worden voortvarend plannen gesmeed voor de periode dat alles weer normaal is. Daarnaast zijn wij blij met steun van de gemeente Oost Gelre, de landelijke overheid en de KNVB. We kijken met veel vertrouwen richting de toekomst. Zodra het weer kan, is Longa ’30 er helemaal klaar voor!”

‘De gemeenschap Beltrum zal Vios nooit laten vallen!’

“Of het nou de coronacrisis is of dat er andere tegenvallers zijn, die de club treffen, de gemeenschap Beltrum zal Vios nooit laten vallen. De vereniging staat middenin in de gemeenschap en wordt op handen gedragen door alle direct en indirect betrokkenen”, begint voorzitter William Slotboom. “Vanzelfsprekend zijn de inkomsten niet zoals die normaliter zijn. Ook bij ons brengt de kantine in deze periode geen cent op. Maar dat geldt voor alle voetbal- en andere sportverenigingen en dus moeten wij daarover niet zeuren. Als Vios hebben wij vorig jaar, meteen bij het uitbreken van de pandemie onze Beltrumse, maatschappelijke verantwoordelijkheid, boven het commercieel gewin gesteld. We hebben de subsidies en andere tegemoetkomingen aangevraagd om daarmee een deel van de verminderde inkomsten te kunnen compenseren. Verdere financiële details zijn wat ons betreft niet nodig. Die houden wij intern.”
Voor Slotboom staat de gezondheid van iedereen voorop en is daarnaast blij dat de jeugdleden nog op het sportpark ‘De Sonders’ terecht kunnen voor een partijtje voetbal of een andere sportieve activiteit. “Wel ben ik van mening dat de voetbalorganisatie KNVB de realiteit uit het oog verliest, in haar berichtgeving richting alle clubs in Nederland. Want om nu te stellen dat de voetbalcompetitie 2020-2021 in april weer kan worden hervat, vind ik bijzonder voorbarig. Maar laten we hopen dat de voetbalbond gelijk krijgt.”

‘Wij blijven leden en sponsoren doorlopend informeren!’

“Bij Grol doen we er alles aan om de binding met al onze leden te behouden”, vertelt Hans Scheinck, voorzitter van de Groenlose voetbalvereniging. “Dat kost veel tijd en energie, maar dat maakt niet uit. Het hoort bij de huidige crisistijd en het heeft daarnaast ook nog eens tot gevolg dat onze leden de contributie gewoon blijven betalen en onze sponsoren de financiële verplichtingen naar volle tevredenheid van ons bestuur nakomen. Mede in ruil daarvoor blijven wij de leden, spelend of alleen ondersteunend, alsmede al onze sponsoren doorlopend informeren. Daarvoor is een aanpak gekozen, die niet alleen bij de media is opgevallen, maar ook bij de gemeente Oost Gelre en de KNVB. Als voorbeelden kan ik hier noemen een plan van aanpak om deze crisis door te komen, een snelle omschakeling bij wijzigingen van de coronamaatregelen, het versturen van inmiddels reeds twaalf corona-nieuwsbrieven aan alle leden, een goede financiële aansturing en de handhaving van het onderhoud van sportpark Den Elshof. Daarnaast laten wij als club van ons horen door activiteiten als een pub-quiz en een puzzelwandeltocht te organiseren of door gewoon een kaartje te sturen. Daarbij kunnen wij onze betaalde krachten, waaronder de selectietrainers, gewoon doorbetalen. Ook de mensen met een vrijwilligersvergoeding krijgen doorbetaald.”

‘Het zijn onze leden zelf, die de club op de been houden!’

“Coronacrisis of geen coronacrisis, een voetbalclub is te allen tijde afhankelijk van zijn eigen leden”, reageert Henri Weikamp, voorzitter van RKZVC Zieuwent. “Daarom wil ik deze gelegenheid aangrijpen om een speciaal woord van dank te richten aan het adres van al onze leden en daarbij tegelijkertijd aan onze sponsors, die ons trouw blijven ondersteunen. Het bewijs dat clubliefde een groot goed is en dat we daarmee straks verder kunnen. Het is alleen te hopen dat er geen leden zijn, die van de club gaan vervreemden en dat een en ander straks een vermindering van het aantal leden tot gevolg heeft. Maar vooralsnog geloof ik daar niet in.”
Weikamp vindt het een bijzonder vreemde gewaarwording om op het sportcomplex zo weinig activiteit aan te treffen. “De gevolgen zijn vanzelfsprekend pas achteraf goed in kaart te brengen. Het belangrijkste is dat deze crisis zich niet voort blijft slepen. Gelukkig is er met de ingezette vaccinatie een stip op de horizon gekomen. Dit is een aanknopingspunt om te hopen dat wij in het najaar weer ‘normaal’ kunnen voetballen.”
Op financieel gebied maakt Weikamp zich nog geen al te grote zorgen. “Door de steun van de overheid kan RKZVC zich financieel nog goed redden, maar wanneer deze crisis nog een tijdje aanhoudt, is dat uiteraard niet bevorderlijk voor de financiële positie van de club. Maar vooralsnog zijn wij blij dat wij alle betaalde krachten binnen de club, waaronder uiteraard onze trainers, nog gewoon kunnen doorbetalen. En last but not least is onze hoop erop gevestigd dat iedereen gezond is en gezond blijft!”

Henri Weikamp, voorzitter van RKZVC Zieuwent. Foto: Theo Huijskes
Leo Groeneveld achter zijn bureau in zijn bedrijf. Foto: Henri Walterbos/archief Achterhoek Nieuws
Hans Scheinck, voorzitter van S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws