Vlnr: Margret Holkenborg, Benthe Papen, correspondente Dinès Quist en Bennie Beerten bij de nieuwe aanwinst. Foto: Annekée Cuppers

Vlnr: Margret Holkenborg, Benthe Papen, correspondente Dinès Quist en Bennie Beerten bij de nieuwe aanwinst. Foto: Annekée Cuppers

Correspondente Dinès Quist test de nieuwe deelauto van Zieuwent

ZIEUWENT - Met de auto het dorp uit, het kan weer. Sinds afgelopen vrijdag heeft Zieuwent een deelauto, een auto waarvan iedereen gebruik kan maken. De splinternieuwe elektrische Renault pronkt bij zijn laadpaal op het kerkplein. De deelauto is terug van weggeweest, want twee jaar geleden heeft er ook al een dergelijke auto dienst gedaan in het kerkdorp. Nu staat hij er dus weer, dit keer in ieder geval voor de komende vier jaar en met een veel grotere actieradius dan zijn voorganger.

Door Dinès Quist

Afgelopen zaterdag kon er kennis gemaakt worden met de duurzame deelauto. De hele dag stonden vrijwilligers van coöperatie Zonnig Zieuwent op het kerkplein om geïnteresseerden uitleg te geven en er konden testritjes gemaakt worden. Een leuke uitdaging om als correspondent van Achterhoek Nieuws aan den lijve te ondervinden hoe de nieuwe auto rijdt.

Testritje
De geur van de nieuwe bekleding komt je tegemoet wanneer je het portier opent. De achttienjarige Zieuwentse Benthe Papen is één van de vrijwillige chauffeurs van de deelauto en geeft uitleg over hoe de auto te bedienen. Een beetje zenuwachtig pak ik het stuur vast, niet eerder reed ik in een automaat. Die zorgen blijken ongegrond want de bediening is supersimpel. Geruisloos, zoevend in het elektrisch aangedreven voertuig, rijd ik een rondje door Zieuwent en keer met tegenzin terug naar het kerkplein. De comfortabele en gebruiksvriendelijke auto is een feest om in te rijden, dat smaakt naar meer. Ik weet het zeker, deze auto ga ik ook een keer lenen.

Spelregels
Met de handige WeGo app regel je zelf de registratie, reservering en betaling, ook wordt met deze app de auto ontgrendeld. Betalen kan prepaid of via een maandabonnement. De deelauto heeft een centrale vaste standplaats op het kerkplein in Zieuwent, daar wordt de auto ook opgeladen. Een tweede oplaadpunt aan diezelfde paal kan gebruikt worden voor andere elektrische auto’s. Of, als het aan de ambities van Zonnig Zieuwent ligt, een tweede deelauto.

Toch weer een deelauto
Coöperatie Zonnig Zieuwent is de aanjager van het deelauto-project in Zieuwent en heeft zich hard gemaakt om de deelauto weer in het dorp te krijgen. Margret Holkenborg is één van hen: “Een aantal jaar geleden stonden in verschillende kernen ook al deelauto’s, waaronder één in Zieuwent. Hier werd de auto goed gebruikt, maar in andere dorpen veel minder. De pilot werd gestopt, daarmee verloren wij ook onze deelauto.” Met vereende krachten heeft Zonnig Zieuwent het toch voor elkaar gekregen, Zieuwent weer mobiel te maken. Met ditmaal een geavanceerdere versie, ten opzichte van de vorige deelauto die een actieradius van 100 kilometer had. De nieuwe haalt naar verluidt 300 kilometer. “We vonden het belangrijk om Zieuwent weer mobiel te maken voor iedereen,” vertelt Holkenborg. “Zieuwent is afhankelijk van de buurtbus, die momenteel vanwege de pandemie helemaal niet rijdt. Met de deelauto maken we iedere dorpsbewoner mobiel, zelfs als zijzelf geen rijbewijs hebben want we hebben ook vrijwillige chauffeurs die de mensen naar hun plek willen brengen.” Dorpsbekende Bennie Beerten reed als vrijwillig chauffeur al eerder dorpsgenoten rond in de deelauto en gaat dat nu weer doen. “Jammer genoeg kunnen we met de aftrap van de nieuwe deelauto geen mensen vervoeren door de coronamaatregelen. Maar ik kijk ernaar uit, zodra het weer kan, mijn chauffeursdiensten in het dorp weer te kunnen leveren.”

Van A naar B met Netmobiel app
Het project wordt gefinancierd door energiecoöperatie Zonnig Zieuwent, Herwers Renault en cofinanciering vanuit de provincie en de Regio Deal. Het idee is dat de deelauto veel gebruikt gaat worden zodat deze zichzelf na verloop van tijd terugverdient. Later dit jaar komt de auto in een netwerk, zodat iedereen in de Achterhoek gebruik kan maken van de duurzame deelauto. De WeGo app wordt namelijk verbonden met de Achterhoekse Netmobiel app. De app is nog in ontwikkeling, maar zal straks al het vervoer in de Achterhoek met elkaar verbinden. Dat kan een bus, een deelfiets, een deelauto of een deelrit met een buurtgenoot zijn, die zijn reis van A naar B in de app aanbiedt. Zo wordt de hele Achterhoek op een duurzame manier mobiel.

Kijk voor meer informatie, aanmelden en een testrit op www.zonnigzieuwent.nl.

Correspondente Dinès Quist: 'Deze auto is een feest om in te rijden.' Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Dinès Quist. Foto: Annekée Cuppers
Dinès interviewt een aantal projectleden van het deelautoproject. Foto: Annekée Cuppers
De deelauto is een opvallende verschijning. Foto: Annekée Cuppers