Een paar werken in de etalage van HypotheekDesk Wormgoor aan de Rapenburgsestraat. Foto: Anja Onstenk

Een paar werken in de etalage van HypotheekDesk Wormgoor aan de Rapenburgsestraat. Foto: Anja Onstenk

Foto Collectief Lichtenvoorde exposeert in de Keistad

LICHTENVOORDE - Wie zich afgelopen dagen op de fiets of te voet door het centrum van de Keistad waagde, is het vast opgevallen. In diverse etalages op de Markt en in de winkelstraten hangen prachtige foto's met herkenbare Lichtenvoordse stillevens. De serie is een project van het Foto Collectief Lichtenvoorde (FCL) met als thema 'Typisch bijzonder Lichtenvoorde' en is tot stand gekomen in samenwerking met het Ondernemersfonds. In het totaal zijn er zo'n 29 foto's van 18 verschillende hobbyfotografen te bewonderen.

Door Annekée Cuppers

FCL-voorzitter Marian ter Haar vertelt graag wat meer over de achtergronden bij dit project. "Het was André Doppen, een van de oprichters van ons collectief, die met het idee op de proppen kwam. Hij was afgelopen zomer met een aantal vrienden wezen fietsen in het westen van ons land. Ergens in zo'n dorpje zag hij een soortgelijk initiatief en raakte direct geïnspireerd om iets dergelijks ook in Lichtenvoorde te gaan doen. We hebben contact gezocht met Anja Onstenk van het Ondernemersfonds en nadat we een positieve reactie hadden ontvangen, zijn we aan de slag gegaan."

De foto's die het centrum van Lichtenvoorde verlevendigen bestaan uit een serie herkenbare plaatjes die soms op een bijzondere manier in beeld zijn gebracht. "Persoonlijk vind ik de foto van het pand van State of Art heel bijzonder. De fotografe is er in geslaagd een panorama-achtig effect in het beeld te leggen. Of de foto die gemaakt werd bij Meekes Leerfabriek waarop je het proces van het leer stansen ziet. Een detailfoto die niet direct een plek in Lichtenvoorde laat zien maar als je de foto naast die van het monumentale pand van Herwalt plaatst, leggen veel mensen wel de link met dat echte Lichtenvoordse ambacht. Maar ook de fietstunnel naar Vragender, de uitkijktoren in de Schans en zelfs het beeld van Tante Rikie komen voorbij."

Over het Foto Collectief Lichtenvoorde
Het FCL bestaat al sinds 2012 en is een gemêleerd gezelschap van enthousiaste hobbyfotografen. Tweewekelijks komen zij in Den Diek bijeen om onder leiding van huisfotograaf Lawrence Mooij elkaars werk te bespreken om zo steeds beter te leren fotograferen. Marian vertelt: "Op het moment moeten we onze bijeenkomsten in Den Diek missen en hebben we al tot twee keer toe een spreker moeten uitstellen. Gelukkig kunnen we nog wel de opdrachten uit ons jaarprogramma uitvoeren en de resultaten daarvan via de digitale weg met elkaar bespreken. Zo kun je toch met je hobby bezig blijven. Regelmatig werken we ook met speciale projecten, zoals nu met Typisch bijzonder Lichtenvoorde. En als we een foto verkopen, zijn de opbrengsten voor het collectief omdat we volgens onze reglementen vakfotografen niet mogen hinderen in hun broodwinning."

Een ander project waarbij het FCL betrokken is, is de nieuwbouw van de Antoniushove aan de Rapenburgsestraat. "Wekelijks leggen we de vorderingen van de bouw vast op de gevoelige plaat. Die foto's gaan op een usb-stickje naar de tijdelijke locatie op de Flierbeek waar ze op een groot scherm aan de bewoners getoond worden. Zo blijven zij toch een beetje op de hoogte van wat er allemaal in het dorp gebeurt, zeker nu ze in deze coronatijd niet even het gebouw kunnen verlaten omdat ze dan bij terugkomst een aantal dagen in quarantaine moeten. Een project waar ook wij veel plezier aan beleven en zo een stukje geschiedenis van Lichtenvoorde kunnen vastleggen."

Plek voor nieuwe leden
Jarenlang kende het FCL een ledenstop maar sinds het afmelden van een paar leden is er weer plek voor enkele enthousiaste hobbyfotografen. Een behoorlijke basiskennis van zaken als diafragma, iso-waardes, sluitertijd en dergelijke is daarbij een voorwaarde om volwaardig aan de bijeenkomsten te kunnen deelnemen. "Als je die basiskennis niet hebt, is het zeer aan te raden eerst een basiscursus fotografie te volgen. De bijeenkomsten zijn geen lessen; bij het uitvoeren van de opdrachten gaat onze huisfotograaf er vanuit dat je die technische basiskennis al hebt. Zonder die kennis met je nieuw aangeschafte camera aansluiten, is dan ook niet aan te raden. Zeker als je dan het werk ziet van anderen, en dat niveau ligt behoorlijk hoog, dat komt je eigen motivatie niet ten goede en dat is jammer. We hebben zo'n mooie hobby!"

De expositie Typisch bijzonder Lichtenvoorde is nog te zien tot halverwege maart (mogelijk iets langer). Voor het najaar staat er inmiddels alweer een nieuw project op stapel. Dan zal het werk van de Lichtenvoordse hobbyfotografen op verzoek van de Bibliotheek in het teken staan van het thema van de Kinderboekenweek. In de Bibliotheek is op dit moment nog tot eind maart de FCL-expositie te zien over de nieuwe bibliotheek zelf.


www.fclichtenvoorde.nl

Afbeelding
Een tweeluik over het mozaïekwerk van Joop Kruip siert de etalage van BYskincare aan de Nieuwmarkt. Foto: Anja Onstenk