Vanuit de aula in BijEen wordt gelivestreamd. Foto: Mark Ebbers

Vanuit de aula in BijEen wordt gelivestreamd. Foto: Mark Ebbers

De meester en de juf waren even DJ

Back to school: feestelijke afsluiting thuis-onderwijs voordat de scholen weer opengaan

Door Mark Ebbers

LICHTENVOORDE – Afgelopen vrijdag organiseerde Paraat scholen een livestream voor alle leerlingen, medewerkers en ouders van de zeventien aangesloten scholen. Een ‘Back to school’-party, waarbij een uur lang, van 11.00 tot 12.00 uur, iedereen lekker los kon gaan in de woonkamer of op een andere plek thuis. Onder leiding van twee docenten die voor deze morgen snel waren omgeschoold tot DJ’s. Een livestream vol muziek en leerzame quizvragen waar leerlingen leuke prijzen mee konden winnen. “Wij doen dit om het thuisonderwijs knallend af te sluiten en daarmee al onze leerlingen, medewerkers en ouders te bedanken voor het realiseren van het thuisonderwijs in de coronatijd”, aldus Ricardo Teeuwsen van Paraat. Vanaf afgelopen maandag zijn de basisscholen weer open voor fysiek onderwijs voor alle leerlingen, onder voorbehoud van het winterweer.

Op het podium in de aula van basisschool BijEen in Lichtenvoorde, daar gebeurde het. ‘Back to school’ was in totaal zo’n anderhalf uur – inclusief een voorafje en wat uitloop – te zien op je pc, tablet of mobiel. Op dat podium deden DJ’s en presentatoren Jorik te Kaat en Renée Messing – resp. docent bovenbouw en docent onderbouw – hun best om de kijkers te vermaken, en dat lukte. Naast de kinderen (en anderen) thuis waren dat de tientallen kinderen die vanwege noodopvang aanwezig waren in de school. Een deel daarvan volgde de uitzending op het scherm in een klaslokaal, maar sommigen staken tussendoor ook even de gang over om de show in de aula live mee te maken.
Het was een echt interactief gebeuren. Er kwamen berichtjes binnen en foto’s en filmpjes, en er werd flink gereageerd op de vragen van Jorik en Renée. De prijzen en prijsjes gingen er dan ook bijna allemaal uit. “Een mooie oefening voor de CITO-toets, die vragen”, vond Jorik. En tussendoor was er natuurlijk, zoals dat hoort bij DJ’s, muziek.

Het idee voor deze ‘Back to School’-livestream ontstond pas een paar dagen voor de uitzending. Onno Zijdel, ICT-coach en een van de organisatoren: “Jorik was bezig met het voorbereiden van een livestream, maar dan alleen voor zijn eigen klas. Toen dachten een aantal anderen van het team: dat moeten we eigenlijk voor alle kinderen van al onze scholen doen. Donderdag heeft Jorik het in het klein voor zijn eigen klas getest, en vrijdag zijn we dus in het groot live gegaan.”

Op een bepaald moment werd er door zo’n duizend huishoudens tegelijk naar de livestream gekeken. “We kregen filmpjes van kinderen die met hun vijven door de huiskamer dansten”, aldus Onno. “Dus ik denk dat je wel tot drie- of vierduizend kijkers komt.”
Alle betrokkenen – waaronder enkele stagiairs voor de online techniek – waren na afloop opgelucht over het goede verloop van ‘Back to school’. Ook Renée: “In het begin vond ik het heel spannend. Maar het werd een feestje!”

Vanuit de aula bij BijEen wordt gelivestreamd. Foto: Mark Ebbers