Illegale bomenkap dient bestraft te worden

Ooit heeft de lokale politiek in haar wijsheid besloten dat bomen binnen de bebouwde kom, behoudens bijzondere bomen, zonder vergunning gekapt mogen worden. De bomen zijn dus vogelvrij.

De ernst van de klimaatverandering is overtuigend aangetoond en iedereen weet dat bomen van het grootste belang zijn voor het vastleggen van CO2, voor het tegengaan van hittestress, het bieden van een habitat voor talloze vogels en insecten, het reguleren en vasthouden van grondwater, voor recreatie en beleving van de natuur.

Iedere politieke partij, overheid of bedrijf verklaart zichzelf als buitengewoon groen, duurzaam en milieu-/klimaatbewust. De werkelijkheid is helaas totaal anders. Telkens weer worden (laan)bomen gekapt, hele bospercelen gerooid, houtwallen gesloopt etc. Bij elke nieuwbouwplan of infrastructuurproject zijn bomen het kind van de rekening. Teveel schaduw of afvallend blad? De kettingzaag erin.

In een kwartier ligt de boom plat maar het duurt een halve eeuw voor een nieuwe boom weer een volwassen omvang heeft. Als er al herplant plaatsvindt, gaan de bezemsteeltjes vaak dood door gebrek aan nazorg. Een 100-jarige boom bindt evenveel CO2 als 1500 jonge boompjes!

Nu weer de treurige bomenkap bij locatie Oldenhuis. Dit betreft in totaal ongeveer 75 bomen, niet 20 tot 30 zoals vermeld in de pers. Om te beginnen is het al schandalig dat de gemeente toestemming heeft gegeven om de helft van het bosje te kappen zodat de aannemer zijn spullen kan opslaan. Waarom niet op eigen terrein? Dit bosje is nota bene 42 jaar geleden aangeplant door kinderen, op een boomfeestdag(!).

Het zijn dan ook krokodillentranen als de gemeente 'betreurt' dat de rest illegaal gekapt is. Ze gaan nu 'in overleg' met de daders van dit vandalisme. Wanneer wordt er nu eindelijk eens een keer gehandhaafd? Er is hier sprake van het opzettelijk vernietigen van publiek bezit, van ons burgers dus. In andere gemeentes bestaat hiervoor een boetebeding voor de daders. Het geld wordt gebruikt om nieuwe aanplant te realiseren. Deze boete moet ook behoorlijk hoog zijn om enig preventief effect te hebben. Voor grote bomen kan dat in de tienduizenden euro’s lopen.

Uitgaande van 35 illegaal gekapte bomen van €1000 per stuk, plus de kosten van het herplanting kom je al gauw op een bedrag van ongeveer € 50.000. Het wordt de hoogste tijd dat men zich gaat realiseren dat ook, nee juist, aan de natuur een prijskaartje hangt.


Jaap Cannegieter

Voorzitter Bomenwacht Oost Gelre, Bomen Stichting Achterhoek en Stichting Mooi Groenlo