IJspret op de schaatsbaan in Lichtenvoorde. Foto: Janette van Egten/archief Achterhoek Nieuws

IJspret op de schaatsbaan in Lichtenvoorde. Foto: Janette van Egten/archief Achterhoek Nieuws

IJsbanen zetten alles op alles om open te gaan

OOST GELRE - Als het weer meezit kan er binnenkort geschaatst worden. Aan de mankracht van de ijsbaanvrijwilligers in Lichtenvoorde, Lievelde en Zieuwent zal het niet liggen, want zij werken met man en macht om hun ijsbaan schaatsbaar te maken. Er is nog wel wat werk te verzetten want de hevige sneeuwval van afgelopen dagen moet eerst geruimd worden.

Door Dinès Quist

Het winterse gevoel is bij velen al aangewakkerd door de witte wereld van afgelopen dagen, maar het echte winterse gevoel is pas compleet als er geschaatst kan worden. En dat gaat gebeuren als het aan de vrijwilligers van de ijsbanen ligt. Er zijn nog wel wat hobbels te nemen, want de kwaliteit van het ijs is door de hevige sneeuwval, niet van zo’n goede kwaliteit.

IJsvereniging Lichtenvoorde
“We hebben te maken met ‘kwalsterijs”, vertelt Karel Kolkman, voorzitter van de IJsvereniging in Lichtenvoorde. “Door de vele sneeuw is er ijs ontstaan dat zich vermengt heeft met lucht en sneeuw, daardoor is het wat broos. Gelukkig hebben we te maken met flinke vorst en ontstaat er wel een stevige ijslaag, maar er moet nog veel werk verzet worden. Door de coronamaatregelen komt daar nog meer werk bij, dus we zoeken nog mensen die overdag willen helpen. De ijsvereniging hoopt zijn baan komend weekend te openen voor kinderen tot en met 18 jaar.

IJsbaan Lievelde
In Lievelde wordt er water op de baan gespoten om een gladde ijslaag te creëren. Ook zij hebben te maken met ‘brinta-ijs’ zoals zijzelf de hobbelige besneeuwde ijslaag noemen. Het liefst zouden ze de hele nacht doorspuiten om een mooie ijslaag aan te brengen, maar de avondklok bemoeilijkt dat. Met dank aan de strenge vorst die min 14 aantikte in de nacht van maandag op dinsdag, ligt er al een stevige ijslaag. Anders dan andere jaren, is de baan al om 10:00 uur open om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om toch te kunnen schaatsen. Met tijdsblokken van 1,5 uur kan er geschaatst worden, een half uur heeft men de tijd om de schaatsbaan te verlaten voordat de volgende stoet schaatsers het ijs op kan. Als het meezit gaat de ijsbaan woensdag open.

IJsbaan Zieuwent
Ook Zieuwent zet in op schaatsen in het weekend. De geoliede vrijwilligersmachine is daar aan de slag om het ijs glad en stevig te maken. Als dat lukt, kunnen de dorpsbewoners dit jaar gratis genieten van het ijs. Vrijwilliger Hans te Molder vertelt, “We willen de jeugd graag wat geven in een jaar dat ze het al zo moeilijk hebben, daarom hebben we besloten het schaatsen gratis te maken.” Met tijdsblokken van 3,5 uur kan er geschaatst worden.

Voor alle ijsbanen geldt een routing op het ijs, geen toeschouwers langs de kant en vooraf inschrijven. Met een tijdslot kan er een bepaalde tijd geschaatst worden. Kijk voor opening van de baan, meer informatie en inschrijving op de betreffende websites.

lichtenvoordseijsvereniging.nl

ijsbaanlievelde.nl

fczieuwent.nl