Tussentijd

Je vraagt je welke wereldvreemdeling achter zijn bureau op vijf lichtjaar van de echte wereld de regeling rond winkelen op afspraak heeft bedacht. Iemand die keurig betaald wordt, of hij nou wel of niets iets nuttigs doet, of zelfs iets schadelijks? Je zou bijna gaan denken dat al die flauwe grappen over ambtenaren soms griezelig waar zijn. (Maar Frank, ze voeren alleen maar het beleid uit.)

Een ondernemer (behalve de grote jongens die staatssteun krijgen) die nog op de ondernemerspartij stemt, is te vergelijken met een schoolmeisje dat Marc Dutroux vraagt of ze kan komen logeren.
Nu voeren allerlei (horeca)ondernemers actie. Je zag Ferdy Grapperhaus - van die drukke bruiloft - bijna een stijf pikkie krijgen: als de terrassen opengaan, delen we boetes uit. Verschillende horeca-ondernemers in Oost Gelre voeren ook actie door hun terrassen op te stellen, maar nog geen bezoek toe te laten, gewoon om te laten zien dat het kan. Ook wel begrijpelijk, word je door de overheid al financieel richting afgrond geduwd, krijg je ook nog een boete van Flick of Von Grapperhausen.
(Tussendoor: Nederland blijft natuurlijk best een mooi land in vergelijking met veel andere landen, want ik kan dit gewoon zeggen.)

Rutte wordt meer en meer de kat die van huis is en wij (nou ja, niet allemaal) zijn de muizen die op tafel dansen, Mark wordt de godsdienstleraar op het Marianum die geen orde kon houden. Ik kom voor mijn werk (een column per week is net te weinig voor mijn luxe levensstijl) op verschillende plekken, ook deze weken. Openluchtbijeenkomsten tussen de velden en de wegen waar in geen velden of wegen een mondkapje te bekennen is en anderhalve meter wordt opgevat als buitenmaat en niet als binnenmaat. De sterke arm was aanwezig, maar dit bleek toch wat moeilijker dan drie voetballende jongens bekeuren. Ik kwam in gebouwen waar bij de ingang staat vermeld dat een mondkapje verplicht is, maar dat blijkt dan tot voorbij het welkomstmatje te zijn. Als de voeten geveegd zijn, kan het mondneuskapje af.

Gelukkig mogen jongvolwassenen tot en met 26 jaar weer buiten sporten. Wel lastig voor zelfs de eerste teams van Longa, Grol, RKZVC en andere voetbalclubs. Die hebben namelijk ook oude mensen van 27 en zelfs kwetsbare bijna-lijken van boven de 35 in hun vlaggenschepen. Maar ach, de amateurcompetitie is toch al vervallen voor de rest van het jaar.
Voor mij en andere tussenleeftijders wordt het wel steeds moeilijker zo. Ik werk niet in de zorg, ben gezond en niet oud genoeg om snel gevaccineerd te worden. Dus binnenkort zit ik in tussentijd thuis mijn oude columns door te lezen, terwijl mijn jongere kennissen tot 27 lekker aan het buitensporten zijn en mijn oudere kennissen vanaf 75 het ene festival na het andere afstruinen - als gevaccineerden meer rechten krijgen.
Opgroeien in coronatijd is lastig, vooral als je er zo lang over doet.