André van Bronkhorst links) en Robert Paul bij de ingang van het sportpark ‘De Treffer’ van Longa ’30. Foto: Theo Huijskes

André van Bronkhorst links) en Robert Paul bij de ingang van het sportpark ‘De Treffer’ van Longa ’30. Foto: Theo Huijskes

André van Bronkhorst en Robert Paul

Ook in coronatijd is de clubliefde bij Longa ’30 bijzonder groot

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Het amateurvoetbal in dit land haalt alles uit de kast haalt om er ondanks de coronamaatregelen toch nog iets moois van te maken. Zo ook bij de sportvereniging Longa ’30 in Lichtenvoorde. Omdat er juist in de huidige omstandigheden extra inzet, inspiratie en met name improvisatie wordt verwacht van de clubvrijwilligers, heeft het bestuur van de Lichtenvoordse voetbalclub een tweetal van hen, te weten André van Bronkhorst en Robert Paul, naar voren geschoven om in deze rubriek geportretteerd te worden. Twee echte verenigingsmensen met een hart voor de club, die inmiddels hebben bewezen dat zij behoren tot het clubmeubilair van Longa ’30.

Voor de afspraak op het sportpark ‘De Treffer’ aan de Raadhuisstraat, wordt uw verslaggever bij de ingang opgewacht door de beide wedstrijdsecretarissen, die vervolgens als ware clubambassadeurs deze voetballiefhebber uit het blauw-witte deel van Oost Gelre een rondleiding aanbieden met daarbij een kijkje in alle professionele, tevens brandschone accommodatie-onderdelen, waarbij de aandacht vooral wordt gevestigd op de fraaie foto’s van tal van clubiconen op de toegangsdeuren tot de vele aanwezige kleedkamers.

Een staat van dienst op diverse clubterreinen
Van de beide clubdieren heeft Van Bronkhorst de langste staat van dienst. “Omdat ik stam uit een groot boerengezin met twaalf kinderen, was op jonge leeftijd voetballen in de Longa-jeugd er niet bij. Er was in die tijd thuis op iedere zaterdag genoeg werk te doen”, aldus de man, die deze week en dat op 12 maart zijn 71ste verjaardag viert, voornamelijk werkzaam is geweest als constructiebankwerker, al 33 jaar is gehuwd, twee voetballende zoons heeft en drie kleinkinderen. “Als 18-jarige mocht ik lid worden van Longa en heb daarbij met name in het tweede en derde team gespeeld en daarnaast onder het regime van trainer Jan Kemkens een halve wedstrijd in Longa 1, een ervaring die mij altijd bijblijft. Dankzij de medewerking van voorzitter Johan Naayer ben ik bovendien vijf jaar trainer geweest van Longa 2, waarmee ik driemaal over een kampioenschap heb mogen vieren. Daarnaast ook jeugd getraind en dat niet alleen bij deze club, maar ook bij diverse verenigingen in de regio. Momenteel ben ik als opvolger van Johan Geerdink wedstrijdsecretaris van de jeugdafdeling -categorie 15-19 jaar- en ga in die functie straks beginnen aan mijn 19de seizoen. Een functie die wekelijks zeker 18 uur in beslag neemt en veel energie kost. Maar ik heb in de persoon van Ad Duyn een trouwe en zeer betrokken clubmaat die mij bijstaat.”

In de voetsporen getreden van vader Joop Paul
Robert Paul, niet te verwarren met de Nederlandse entertainer en zanger, geboren in 1962 in Lichtenvoorde in een gezin met drie kinderen, inmiddels zelf gehuwd en vader van een stiefkind, alsmede werkzaam als werkvoorbereider bij Dusseldorp ISM, is sedert 2014 en dat als opvolger van Vincent Weber wedstrijdsecretaris van de seniorenafdeling van Longa, hetgeen betekent dat hij met uitzondering van Longa 1 de verantwoording heeft over dertien selecties. Terwijl zijn beide broers Benno en Jos bij de club bekend zijn als actieve voetballers, is Robert als vrijwilliger in de sporen getreden van zijn vader Joop Paul, die reeds van zijn 90ste levensjaar geniet en destijds onder leiding van clubpreses Clemens Kortes werd gebombardeerd tot terreinmanager van Longa en voor zijn immens lange staat van dienst reeds vele onderscheidingen heeft ontvangen. “In verband met beperkingen aan mijn gezichtsvermogen, heb ik op 18-jarige leeftijd een punt gezet achter het zijn van actief voetballer”, vertelt Robert Paul. “Het zijn van wedstrijdsecretaris bij de senioren kost wekelijks veel tijd en energie, maar blijft mede door de goede samenwerking binnen de club mooi werk om te doen. Een punt van grote zorg is wel om iedere week voldoende goede scheidsrechters te hebben voor alle te spelen wedstrijden. Dat kost veel tijd in met name het weekend. In dit verband wil ik gaarne een oproep doen aan belangstellende scheidsrechters om zich bij de club aan te melden via het mailadres info@longa30.nl.”

Ook in de functie van huisman werkzaam als vrijwilliger
Daar waar Robert Paul aangeeft dat hij naast zijn drukke baan, zijn gebruikelijke beslommeringen in gezinsverband en zijn bijna dagelijkse vrijwilligerswerkzaamheden voor Longa weinig tijd meer over heeft voor andere bijbaantjes, geeft André van Bronkhorst aan dat hij trots is op het zijn van huisman. “Omdat mijn vrouw een deeltijdbaan bekleedt, speel ik ook thuis een rol van betekenis”, geeft een lachende André van Bronkhorst aan. “En dat betreft allerhande bezigheden, waaronder het koken van de dagelijkse maaltijden. Ik ben daarvoor de laatste jaren meer in winkels c.q. supermarkten geweest dan daarvoor in mijn gehele leven. Maar dat neemt niet weg dat ik naast Longa op de eerste plaats mij ook nog mag en kan inzetten voor onder ander de organisatie van het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi voor politieteams, het mogelijk maken dat leerlingen van Scholengemeenschap Marianum zich uitleven op de Longa-terreinen, alsmede het zoveel mogelijk deelnemen aan het onderdeel Walking Football binnen onze club en niet te vergeten het behartigen van administratieve en financiële aangelegenheden binnen onze vriendenclub ‘Ons Genoegen’, waarvan tal van Lichtenvoordenaren deel uitmaken.”