Frank klein Gebbink wijst naar de bomenrij. De windmolens zullen daar straks ver bovenuit steken. Foto: Kyra Broshuis

Frank klein Gebbink wijst naar de bomenrij. De windmolens zullen daar straks ver bovenuit steken. Foto: Kyra Broshuis

Zorgen in Eefsele om windmolens

GROENLO - Zorgen bij (een deel van) de bewoners van Eefsele nu grondeigenaren zijn benaderd om grond beschikbaar te stellen voor windmolens door het bedrijf Prowind. Er zijn ook al bedragen genoemd maar die, en andere informatie, moeten onder de pet worden gehouden. "En dat geeft ons een naar gevoel”, zeggen Frank en Marita klein Gebbink, Herman en Wilma Bengfort, Mijke Soesbergen, Sylvia Kramer en Wieke klein Gebbink. Zij wonen allemaal aan of in de buurt van de Eefselerweg en dus ook in de buurt van de mogelijk toekomstige windmolens. "Vanuit de gemeente hebben wij niks gehoord”, vertelt het gezelschap, "er zouden nog geen concrete aanvragen binnen zijn. En dat is vreemd omdat Prowind zegt intensief contact te hebben gehad met ambtenaren van Oost Gelre en Berkelland.”

Door Kyra Broshuis

Overlast
Prowind stelt op haar website dat het bedrijf burgerinitiatieven faciliteert. Dat zou betekenen dat grondeigenaren zelf contact met het bedrijf hebben gezocht of dat de gemeente de eerste contacten heeft gelegd. De buurt heeft zelf niets gehoord van de ondernemer of van de gemeente. “Wij willen inspraak hebben in wat er hier in de buurt gebeurt. Waar wij bang voor zijn? Voor de overlast van die windmolens. Het gaat om 13 hele grote windmolens en dat brengt geluidsoverlast, slagschaduw en landschapsvervuiling met zich mee en is slecht voor de volksgezondheid. Het zou toch eeuwig zonde zijn van het mooie Achterhoekse coulisselandschap. Iets waar de Achterhoek en de gemeente Oost Gelre actief toeristen mee naar dit gebied haalt, dat is toch niet te rijmen?”

Niet betalen voor andermans plannen
Het steekt de bewoners dat juist zij een groot offer zouden moeten brengen. “Van de 14 huishoudens in dit gebied hebben er 9 zonnepanelen. Deze kleine gemeenschap is echt groen bezig. Wij willen niet betalen voor de plannen van anderen.” Daarmee doelen de bewoners op een groot datacentrum dat in Zeewolde gaat verrijzen en waar enorm veel stroom voor nodig is. De buurtbewoners daar werden vervolgens met windmolens opgezadeld. “Er kan beter geïnvesteerd worden in het aanpassen van het net voor zonnepanelen. Mensen met veel panelen kunnen de opbrengst nu niet eens kwijt. Dáár moeten nieuwe kabels voor aangelegd worden, niet voor windmolens. De gemeente moet eerst de zonneladder volgen, die is toch niet voor niets opgesteld? Energieneutraal zijn is een prima doel maar moet niet ten koste gaan van alles.”

Wrijving
De gemeente moet hier een leidende rol gaan spelen, zo zeggen de buurtbewoners. “Volgens Prowind is er contact met de gemeente, dus we nemen aan dat de gemeente op de hoogte is van de gang van zaken. Zoals het nu gaat, kan het niet. We krijgen zo ook wrijving in de buurt en dat vinden we heel erg. Als de grondeigenaren eenmaal getekend hebben, kunnen we niks meer. Daarom willen we dat de gemeente nu actie onderneemt."

Wordt vervolgd.