Buurt zonnepark Berkenhofweg: ‘Er wordt gewoon niet naar ons geluisterd!’

‘Waarom wil de gemeente voor 2022 al de zonnepark-doelstelling gehaald hebben?'

Door Kyra Broshuis

GROENLO/ZWOLLE- “Wij voelen ons absoluut niet serieus genomen door de gemeente Oost Gelre. Al onze argumenten worden afgeschoten met de dooddoener ‘dit is nu eenmaal het beleid’”. Aan het woord zijn enkele buurtbewoners van het toekomstige zonnepark ‘Zomereiken’ aan de Berkenhofweg in Groenlo/Zwolle en het zonnepark Hegemansweg. Jeroen Ensink, Hans Rooks, Bennie Smeenk en Jan Teselink zijn teleurgesteld dat de meerderheid van de gemeenteraad ingestemd heeft met een ‘verklaring van geen bedenkingen’ voor plan Zomereiken. Vanuit de buurt zijn er veel bedenkingen waar de raad niet open voor staat, zo zeggen de buurtbewoners.

“Dit hebben wij ook gezien bij plan Hegemansweg. De buurt is niet gekend, er is geen draagvlak en alle zienswijzen zijn afgewezen. De buurt heeft wel bedenkingen!! Ondanks dat raadsleden beweren dat er wel draagvlak is voor de zonneparken. De buurt is ook erg teleurgesteld in het CDA dat het buitengebied hoog in het vaandel heeft staan en in hun verkiezingsprogramma staat: Geen zon op landbouwgrond. Wat ons ook steekt is dat de PVDA 2 weken geleden een stuk in de Groenlose Gids heeft gezet over de handelswijze van ontwikkelaars voor 13 windmolens in Oost Gelre. De PVDA vindt dat dit niet zomaar kan en dat er een discussie met de bevolking op gang moet komen. Dit vinden wij een erg bijzonder verhaal. Waarom vond de PVDA het overbodig om discussie te voeren over de komst van de zonneparken? Waarom moet dit nu anders? Windmolens staan ook in het gemeentelijk beleid. Dus als raadsleden denken er last van te krijgen dan moet het beleid aangepast worden? Het beleid is duidelijk: 50Ha zonnepark en 16 windmolens. Dan moet de raad nu ook de rug recht houden en hetzelfde beleid uitvoeren dan bij de zonneparken.”

Met stoom en kokend water
“De gemeente heeft zichzelf opgelegd in 2030 energieneutraal te zijn. Waarom wil de gemeente deze doelstelling al voor 2022 halen, terwijl er 3 fases zijn gedefinieerd in het gemeentelijk plan? Nu moeten er met stoom en kokend water zonneparken komen om energie op te wekken. Wij zijn absoluut een voorstander van zonne-energie, we hebben bijna allemaal zonnepanelen op het dak. Wat wij echter niet begrijpen is dat er ondernemers zijn op de Laarberg die graag hun dak vol zonnepanelen willen leggen maar van Liander te horen krijgen: het kan niet, het net is vol! En wij krijgen deze zonneparken in de buurt op agrarische grond. Dat is toch onbegrijpelijk?”, zegt Ensink.

Het net is te slecht
De groep agrariërs en bewoners zegt dat een groot park zonnepanelen niet thuis thuishoort op agrarische grond. “Bedrijven op De Laarberg kunnen door het slechte net de komende jaren geen stroom terug leveren, evenals de boeren in de buurtschappen. Dit is het netcongestieprobleem. Door deze situatie worden er geen panelen op de bedrijfsdaken gelegd op De Laarberg. Hoe kan de wethouder zeggen dat er niet voldoende dak is als bedrijven op de industrieterreinen niet eens kunnen terugleveren. De gemeenteraad kijkt wat ons betreft onvoldoende naar betere alternatieven. Dat is niet rijmen", licht Smeenk toe. Rooks en Teselink vinden ook het argument ‘biodiversiteit’ een lachertje. “Onder die zonnepanelen groeit straks niks meer. Als je wat wilt laten groeien dan kun je maximaal 50% van de grond ‘bedekken’ met panelen en deze op drie meter hoogte monteren. Maar dit is niet rendabel voor de zonneparkontwikkelaars, deze willen zoveel mogelijk panelen in een zonnepark. Er zijn veel andere mogelijkheden maar daar wordt niet naar gekeken. De gemeente voert een uitnodigingsbeleid; initiatiefnemers kunnen vrij langs de deuren om zieltjes en grond te winnen. Hier wordt straks energie opgewekt die niet eens afgeleverd kan worden. Het net is daarvoor veel te slecht. Als je hier de wasmachine aanzet, beginnen de lampen al te knipperen.”

Zuur
Voor Rooks is het allemaal extra zuur. Hij krijgt het zonnepark direct voor zijn woning. De grond is van de buurman die het beschikbaar stelt aan de grote ondernemers. “Ik kan een noaberpremie/planschade krijgen maar ik kan dan geen bezwaar meer maken. Is dit democratie? Er worden vieze spelletjes gespeeld.” Het stoort de groep dat de gemeente ‘niet transparant’ handelt. “Er komt een ondernemer die het plan ontwikkelt, de gemeente zet een handtekening en dan zijn ze weer wat dichter bij hun eigen doelstelling. Het beleid klopt gewoon niet. Op de Laarberg kunnen bedrijven niet terugleveren, waarom zouden ze dan nog investeren in zonnepanelen? Dat is toch niet te geloven? Begin 2020 is er een schakelstation aangelegd op de Laarberg bij Kusters. Daarom moeten de grote parken uit Oost-Gelre en Berkelland allemaal hier in de buurt komen.”

Cowboys
Zomereiken zou qua financiële participatie beter geregeld zijn dan zonnepark Hegemansweg. “Niks van waar. Het is precies hetzelfde als bij de Hegemansweg. Agem zegt voor minimaal 50% lokaal eigendom en zeggenschap te gaan maar Sunvest is gewoon een onderdeel van een groot internationaal investeringsbedrijf Green Giraffe. De directeur van Sunvest staat ook bij Green Giraffe op de loonlijst. Ook hier gaan weer veel subsidies naar het buitenland. Er zijn zoveel cowboys in deze branche, het wordt tijd dat Den Haag de regie overneemt”, zo vindt de groep.

“Wat ons betreft is het duidelijk: eerst alle daken vol leggen zodat de lokale economie hierdoor zal versterken. Hiervoor is draagvlak en kunnen de lokale ondernemers en bevolking er van profiteren en blijft ons mooie coulisselandschap in stand. Een duidelijke win-win situatie. De ontwikkelingen gaan razendsnel en wie weet wat er straks allemaal mogelijk is. Er is geen draagvlak voor zonneparken in Zwolle. We hebben alles gedaan; ingesproken bij raadsvergaderingen, alternatieven aangedragen, handtekeningen ingeleverd noem maar op. De gemeente moet transparant zijn. Dat kunnen ze ook eisen van de projectontwikkelaars. In de raad ontbreekt het aan gezond en nuchter boerenverstand. Wij hopen van harte dat de leden van de gemeenteraad onze woorden ter harte nemen!”