Kunstenares Hanneke Beets-Vermet met één van haar grote spirituele schilderijen. Foto: Kyra Broshuis

Kunstenares Hanneke Beets-Vermet met één van haar grote spirituele schilderijen. Foto: Kyra Broshuis

Kunstenares zoekt passende bestemming voor schilderijen

GROENLO - Het bekende echtpaar Bert en Hanneke Beets gaat Groenlo verlaten. Hun woning, gelegen aan de Mattelierstraat, is inmiddels verkocht en de familie gaat op zoek naar een kleinere woning, dichterbij de kinderen.

Door Kyra Broshuis

Muzikaal en kunstzinnig
De familie Beets is bekend tot ver buiten de gemeentegrenzen. Bert Beets (82) was gynaecoloog in het Groenlose ziekenhuis en later in het SKB en Hanneke Beets-Vermet (86) is, naast een vermaard pianiste, ook een gepassioneerd kunstenares. Hun drie zonen zijn ook zeer muzikaal en vormen samen de bekende jazzformatie ‘The Beets Brothers’. Voor Bert Beets is het vertrek uit Groenlo niet per se gewenst, zo vertelt hij. “Maar ik verwacht dat ik eerder kom te overlijden dan mijn echtgenote en ik wil graag dat zij dan in de buurt van de kinderen en de kleinkinderen is. Onze oudste zoon Marius woont in Zeist, Alexander in Leusden en Peter in Rijswijk. We gaan dus in of nabij één van die plaatsen wonen.”

11 grote schilderijen
Er zal een keus gemaakt moeten worden wat er wel en niet meekan. “Het belangrijkste is, naast onze boxer Dram, de vleugel”, vertelt Hanneke Beets. “Ik speel nog elke dag en ik vind het heerlijk. Ook schilderen doe ik nog graag, bijna elke middag. Het zijn voornamelijk landschappen, bloemen en portretten. Veelal olieverf maar ook aquarellen.” Echtgenoot Bert vertelt dat zijn vrouw, na de opleiding aan de Gooise Academie, eens 35 bekende oudere Grollenaren levensgroot heeft geportretteerd in houtskool. “Daarmee exposeerde ze op de Grolse Braderie. Het zag zwart van de mensen, niet zozeer vanwege de belangstelling voor kunst maar omdat men dacht dat het een soort quiz was waarbij men moest raden wie het was.”

De Groenlose kunstenares schilderde elk jaar een groot doek met een religieuze of spirituele afbeelding. “Die schilderijen zijn zo groot dat wij er geen ruimte in ons nieuwe onderkomen voor hebben. We zoeken daarom een passende bestemming voor deze doeken. We denken aan een kerk of een school of een openbaar gebouw zodat meer mensen van de werken kunnen genieten. Het gaat om 11 schilderijen.”

Informatie
De overige stukken die straks niet meeverhuizen vinden via een andere weg een nieuwe eigenaar. “Komende zomer organiseren we een concert in onze tuin met in elk geval medewerking van onze drie zonen. Er wordt entree geheven, maar na afloop mogen de bezoekers dan wel een doek uitzoeken en meenemen."

Heeft u of weet u een goede bestemming voor de 11 doeken met een religieuze (bijbelse) afbeelding? De familie Beets komt graag met u in contact. U kunt bellen naar 0544-462 584.