Kernachtig

Nog een paar dagen, dan mogen we weer. Wij achttienplussers met de Nederlandse (en eventueel nog een tweede) nationaliteit, we mogen stemmen. Toch mooi. Wat je er ook van kunt vinden, een democratie is nog altijd een van de beste systemen die er is.

Keuze genoeg. En met die evenredige vertegenwoordiging in Nederland krijgen kleine partijen meer kans dan bij een kiesdrempel als in Duitsland en zeker meer kans vergeleken met een getrapt districtenstelsel als in de Verenigde Staten. Het Nederlandse systeem levert meestal wel veel versnippering op en de noodzaak van een coalitie gesteund door meerdere partijen.
Dat wordt weer water bij de wijn, bij de linkse wijn of de rechtse wijn, dat wordt weer middenwijn.

Ik weet nog steeds niet waar ik op ga stemmen. Ik ben het met geen enkele partij volledig eens. Daarvoor zou ik een eigen partij moeten oprichten, maar daar heb ik geen zin in en geen tijd voor.

Ondanks de polarisatie lijkt het er trouwens wel op dat op één gebied ook in ons gebied steeds meer mensen het met elkaar eens zijn. Over duurzame energie heb ik het, beste lezers.
Iedere weldenkend mens ziet inmiddels gelukkig in dat windmolens (of windturbines eigenlijk beter gezegd, en dat probeer ik) lelijke, het landschap ontsierende gedrochten zijn. De zee op met die monsters!
En van zonnepanelen vindt ieder weldenkend mens (dat is synoniem voor iedereen die het met mij eens is) inmiddels dat ze op het dak horen en nooit in de wei.

Waar nog niet iedereen het over eens is, is kernenergie. Terwijl het echt iets is voor ons, en dan bedoel ik ook echt voor ons: de lezers van de Elna en de Groenlose Gids. Heel geschikt voor de tweede kern van Oost Gelre. Regionaal industrieterrein Laarberg in Groenlo gewoon nog even upgraden naar milieucategorie 6 en dan zijn we er klaar voor. We hebben geloof ik al categorie 5, dat is genoeg voor een megamestvergister. Maar goed, of die megamestvergister er ooit komt is nog maar de vraag, daar gaan nog wel een stuk of vijftig ingezonden updates overheen.

En dat kernafval? Ach, een beetje risico moet je nemen in het leven. Bovendien zijn er inmiddels betere en veiliger manieren dan de ouderwetse splitsing, die voor veel splitsing zorgde.
Zelfs de jongens en meisjes van Volt - die doen me denken aan het schoolparlement vroeger - zijn voor.

Dus kom volgende week in het stemhokje tot de kern, dan heb je nog steeds keuze. Op naar een stralende toekomst.