Juf Anja Berentsen in haar snoepwinkel. Foto: Pastoor van Arsschool

Juf Anja Berentsen in haar snoepwinkel. Foto: Pastoor van Arsschool

PR

Juf Anja neemt afscheid van de school die ze als kind zelf opende

LICHTENVOORDE - De cirkel is rond voor juf Anja Berentsen van de Pastoor van Arsschool in Lichtenvoorde. In 1962 opende zij de deuren van het splinternieuwe onderkomen aan de Oude Aaltenseweg, nu bijna 60 jaar later neemt ze afscheid van haar geliefde school. Nog net heeft ze haar werkzame tijd vol kunnen maken op de Pastoor van Ars want na de zomervakantie zal de school definitief zijn deuren sluiten en verhuizen naar het IEKC aan de Varsseveldseweg.

Door Dinès Quist

Als zevenjarige mocht Anja samen met een klasgenootje de sleutel overhandigen aan de voorzitter van het schoolbestuur, pastoor Celie. Waarom zij de uitverkorene was voor deze eervolle taak weet ze niet, maar het heeft wel indruk gemaakt. Dat zij later zelf docent zou worden op diezelfde school kon ze toen nog niet bevroeden, hoewel medeleerlingen en leerkrachten al wel zagen dat er in de jonge Anja een geboren juf huisde.

Terug in een warm bad
Ruim 25 jaar geleden kwam Anja als juf terug op de Pastoor van Arsschool. In de tussentijd was de school flink uitgebouwd en gemoderniseerd en de klerikale kledij van het schoolbestuur had plaatsgemaakt voor een broek en blouse. “Het was geen bewuste keus om op mijn oude school te willen werken, maar het gaf wel een bijzonder gevoel om voor het klaslokaal te staan waar ik vroeger zelf aan een tafeltje zat. Als kind heb ik een fijne tijd gehad op de Pastoor van Ars, dat warme gevoel heb ik als docent ook ervaren. Ik hoop dat ik dat mijn leerlingen ook heb kunnen laten meevoelen. Kinderen hebben zo‘n goed hart, het was al die jaren een genot om met ze te werken."

Hoedjes en rolkoffers
De fijne band met collega’s ga ik wel missen. Gelukkig verlies ik ze nog niet helemaal uit het oog want ik blijf tot aan de zomervakantie nog vrijwilligerswerk doen op de school.” Toch hebben collega’s een officieel afscheidsfeest opgetuigd voor hun geliefde collega. Het werd een typisch ‘juf Anja feestje’, waarin hoedjes en rolkoffers niet konden ontbreken. Zo werd ze op haar laatste werkdag, dinsdag 9 maart, opgehaald door een lange stoet leerlingen die uitgedost waren als kleine Anjaatjes, met een hoedje en een rolkoffertje. Eenmaal op school werd er rijkelijk gestrooid met persoonlijke complimenten en hartverwarmende tekeningen en filmpjes van de kinderen. Juf Anja stond bekend om haar befaamde snoepwinkel, waar ze op spelenderwijs de leerlingen leerde rekenen. Deze snoepwinkel mocht natuurlijk niet ontbreken tijdens haar afscheidsfeest. “Door corona werd het noodgedwongen een ingetogen feestje, dat maakte mijn laatste dag tot een intiem afscheid. Mooier had het niet kunnen zijn.”

Symbolische juf
Dat de school over een paar maanden zijn deuren definitief sluit maakt van Anja een symbolische juf. Zij stond in 1962 aan het begin van de Rooms Katholieke school en zestig jaar later staat ze ook aan het eind van het tijdperk Pastoor van Ars. Juf Anja heeft er als kind haar basis gelegd en vervolgens aan de basis gestaan van een hele generatie leerlingen. “Ik heb veel ontwikkelingen meegemaakt binnen de school. Maar de volgende stap naar een heel nieuw leersysteem op het IEKC, laat ik aan mij voorbij gaan. Dat laat ik aan de jongere leerkrachten over.”

Leerlingen Pastoor van Ars halen hun juf Anja thuis op. Foto: Pastoor van Arsschool
Anja Berentsen overhandigd in 1962 de sleutel aan pastoor Celie. Foto: archief Pastoor van Arsschool
Juf Anja onder de ereboog gemaakt door haar leerlingen
Anja Berentsen met paardenstaart en MArtin Broshuis, voor het nieuwe bestuur van de Pastoor van Ars