Niet-essentiële column in het kader van de vvmu

Ik las vorige week in de Groenlose Gids een reactie op een artikel dat de week ervoor in die krant en ook in de Elna had gestaan. Dat artikel was er een uit de serie op weg naar de verkiezingen, waarin allerlei gewone Achterhoekers aan het woord kwamen. Die Achterhoekers konden hun visie geven over onderwerpen die zij politiek van belang achten. Gekoppeld aan die artikelen was telkens een Achterhoeks Vragen(v)uurtje - woordspeling! - waarin de gewone Achterhoekers partijen en politici konden noemen die ze hoog of juist erg laag hebben zitten.

Ik vind het een goeie zaak dat het Achterhoek Nieuws mensen aan het woord laat van allerlei politieke pluimage. En ik vind het ook een goeie zaak dat andere mensen daar dan weer op reageren. Dan leeft het tenminste.
Maar in die genoemde reactie op het genoemde artikel (snapt u het nog?) staat één zin die ik eruit wil lichten. De twee scribenten (zo noemden ze zich in de begeleidende mail) zeggen: 'Of is hij (de gewone Achterhoeker in het bewuste artikel) een dromer die meelift op de vrijheid van meningsuiting?'.

Fantastisch. Dat je jezelf presenteert als twee juristen, resp. oud-burgemeester en oud-rechter, en dan zo openlijk blijk geeft van je onvermogen om het begrip vrijheid van meningsuiting ook maar enigszins te (willen) begrijpen. Zo van: de vrijheid van meningsuiting is niet bedoeld voor mensen die een andere mening hebben dan wij, die liften alleen maar mee.
We kunnen alleen maar blij zijn met het voorvoegsel oud- voor hun functies. Nee, tegen deze Waldorf en Statler kan geen Muppet en geen columnist op.

Maar ook buiten de Achterhoek, daarginds in Den Haag, viel wat te genieten. In de landelijke media hoorde ik nl. minister Hugo de Jonge zeggen, in verband met een mogelijk vaccinatiepaspoort: 'Niemand hoeft voor ons naar een festival ... naar een niet-essentiële voorziening.' Nee, dat hoeft niet inderdaad. Maar niet-essentiële dingen maken het leven wel leuk, en dat lijkt me toch vrij essentieel.

Een festival is inderdaad geen eerste levensbehoefte onderaan de Maslov-piramide, je gaat niet dood als je niet naar een festival gaat. Dubbele cheeseburgers, orale seks, muziek van Green Day, of lachen om onbedoeld grappige lezersbrieven: ook dat zijn allemaal geen eerste levensbehoeftes, maar soms kun je er zo'n zin in hebben.

En nu ga ik stemmen.