Ondergrondse opslag van radioactief kernafval onzinnig idee

Plannen voor ondergrondse opslag van radioactief kernafval in Duitsland houdt de politieke gemoederen in Oost Nederland goed bezig. Onderstaand een drietal redenen waarom een dergelijke opslag een onzinnig idee is.

Waarom geen ondergrondse opslag van kernafval?

1. Kernafval is zeker 1 miljoen jaar gevaarlijk radioactief
Bij ondergrondse opslag is het weliswaar uit het oog en onder het 'vloerkleed', maar daarmee is het gevaar niet geweken. Niet voor ons en niet voor 40.000 toekomstige generaties.

2. De ondergrondse opslag is niet veilig
De aardkorst is nu eenmaal niet stabiel. En niet alleen vanwege de gevolgen van gas-, zout- en steenkoolwinning. Ook door natuurlijke processen komen er bevingen voor. De bevingen zorgen voor breuken en breukjes in de aardkorst. De holle opslagplaatsen storten in. Opslagvaten worden beschadigd. Water dringt via de breuken in de opslagplaatsen. Dat veroorzaakt nog eens corrosie. En dus lekkende vaten. Het radioactieve water komt via de breuken en breukjes omhoog en komt in contact met het grondwater, dat voor drinkwater wordt gebruikt. We kunnen niet in de toekomst kijken. Maar de geschiedenis leert ons veel.

3. Opslagplaatsen kunnen bloot komen liggen
Vanuit de klimatologie weten we dat er in de afgelopen 1 miljoen jaar twee grote ijstijden zijn geweest die ook bij ons en in Duitsland een grote invloed hebben gehad. Het landijs toen heeft honderden meters diepe dalen in het landschap gesneden. In de toekomst betekent dat, dat de opslagplaatsen door het schuivende landijs worden blootgelegd en aangetast. (En denk niet dat de klimaatverandering, de opwarming nu niet tot een volgende ijstijd kan leiden.) Uit de geologie weten we dat er in de Eifel in Duitsland, op slechts een paar honderd kilometer afstand, nog maar 13.000 jaar geleden actief vulkanisme voorkwam.

Dus opslag van radioactief kernafval in de ondergrond is een onzinnig idee.


René Hoijtink