Ine van Lith van DITO. Foto: Mark Ebbers
Ine van Lith van DITO. Foto: Mark Ebbers

Clubs in coronatijd

Aflevering 1

Door Mark Ebbers

OOST GELRE - Zoals alles en iedereen hebben ook clubs in Oost Gelre al een jaar te maken met de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende maatregelen. Bijeenkomsten moeten anders worden opgezet, publieke optredens zijn zo goed als onmogelijk. Hoe gaan de koren, de sportclubs, de toneelverenigingen en andere groepen daarmee om? Hoe houden ze het clubgevoel vast? Hoe zien ze de toekomst? Deze weken is in de Elna en de Groenlose Gids het woord aan enkele van de vele clubs die we rijk zijn, en dan eens niet de bekende namen, maar de talloze clubs die minder in de publiciteit zijn. Deze week: toneelvereniging DITO uit Groenlo, de Fitclub Oost Gelre uit Lichtenvoorde en de Oldenhuus Hengelsportvereniging uit Groenlo.

‘Kaviaar of bal gehakt’ nog steeds niet uitgeserveerd

GROENLO – De voorstelling ‘Kaviaar of bal gehakt’ van de Groenlose toneelvereniging DITO stond oorspronkelijk gepland voor 21 maart 2020. Dat schoof op naar november vorig jaar, vervolgens naar maart dit jaar. Ook door die laatste datum is vanzelfsprekend allang een streep gezet. “Maar we blijven hopen dat we het blijspel kunnen uitvoeren. Op dit moment hebben we twee opties bij De Mattelier: november van dit jaar en maart 2022.” Aan het woord is penningmeester van DITO Ine van Lith (70) uit Groenlo. “Het stuk zit erin bij de spelers. In de repetities die af en toe mogelijk waren en hopelijk binnenkort weer mogelijk zijn, willen we het weer terugpakken, want het zakt toch een beetje weg. Aan de andere kant moet je het ook niet dood repeteren.”

'Je hebt toch
een bepaalde
massa nodig
om sfeer in
de zaal te
krijgen'


Ine is zelf de regisseur van ‘Kaviaar of bal gehakt’. “Het stuk is moeilijk coronaproof te herschrijven. De personages zijn vaak dicht bij elkaar, de intrige is eromheen geschreven.” Ook ziet ze een uitvoering voor een noodgedwongen klein publiek waar mensen ook nog eens op afstand van elkaar zitten, als allesbehalve ideaal: “Je hebt toch een bepaalde massa nodig voor de sfeer, zeker bij een blijspel, gezelligheid. Daarnaast is het ook financieel moeilijk haalbaar. Net voor onze voorstellingen was er sprake van dat er nog honderd mensen mochten samenkomen, maar voor we hierover konden beslissen werd dit teruggebracht naar dertig. Toen was het gewoon over en uit. Wel kwamen we een tijdlang bij elkaar met onze club, zo’n dertig personen. Dan deden we oefeningen: een stuk spelen op basis van een verhaal of een attribuut. Ook hebben we een cursus improvisatie gehad van een professional. Voor zulke dingen hadden we juist wel tijd, dat was weer een voordeel.”

Maar inmiddels mag er al een hele tijd eigenlijk helemaal niets meer: geen fysieke samenkomsten, dus geen repetities, laat staan uitvoeringen. Ondanks dat probeert ook DITO de moed en het groepsgevoel erin te houden. “Zo’n drie donderdagen per maand, onze vaste repetitieavond, ontmoeten we elkaar via het beeldscherm. Iemand organiseert wat, een quiz of improvisatie bijvoorbeeld. En dan praten we wat na.”

Maar ook voor Ine en haar DITO-collega’s kan deze oplossing het oude normaal niet vervangen: “Nee, we kunnen gewoon niet doen wat we echt willen. Repeteren, voorstellingen geven en daarnaast onze ledenactiviteiten, zoals ons ‘personeelsfeestje’” Klagen wil ze niet: “Natuurlijk zijn er mensen die veel erger te lijden hebben onder de coronacrisis, DITO is onze hobby, maar we zijn er niet financieel van afhankelijk.”

De toneelclub, met een brede groep spelers van 17 tot 89 jaar, is er klaar voor, maar kan net als elke vereniging niet veel anders dan wachten op ‘boven’.


Yoga via het beeldscherm

LICHTENVOORDE – (Hard) lopen en oefeningen doen, gecombineerd met afgestemde voeding. Dat is de ‘missie’ van de Fitclub Oost Gelre. Maar die eerste twee elementen liggen al een jaar zo goed als stil, in elk geval in groepsverband. En dat is jammer, vindt mede-oprichter Johan Kuipers (63) uit Lichtenvoorde. “In de normale tijd – voor corona – waren we met een groep twee keer in de week actief: elke maandagavond en elke vrijdagmorgen, maandag vaak met onze complete groep van tegen de twintig mensen. Daarna deden we hier in ons huis onder de carport yogaoefeningen. En één keer per zeven weken was het meten en weten: BMI, gewicht, vetpercentage etc.”

Oefeningen werden ook gedaan aan de toestellen in het Wentholtpark - zoals een buiktrainer - die de gemeente twee jaar geleden op verzoek van de Fitclub heeft geplaatst; toestellen waar overigens iedereen gebruik van kan maken.

'Of mensen
zonder de
'groepsdruk'
altijd hun
rondjes lopen
en oefeningen
doen, dat
is de vraag'


Vorige zomer mocht er tijdelijk weer meer: “We verzamelden ons buiten en deden oefeningen. De mensen bleven komen.” Maar zeker sinds december is het ook bij de Fitclub weer gebeurd met de gezamenlijke activiteiten. “Wel doen we twee keer in de week op afstand yoga, waarbij ik de instructies geef via het beeldscherm. Lopen doe ik zelf nog één keer in de week, met de buurvrouw die ook lid is.”

Natuurlijk kunnen mensen op eigen initiatief hun rondjes lopen en hun oefeningen doen, maar of dat altijd gebeurt zonder de ‘groepsdruk’ is de vraag. “We missen het groepsgevoel”, merkt Johan. “Naast de aandacht voor gezondheid en fitheid heeft onze club natuurlijk ook een sociale functie.”

Zoals iedereen hoopt ook hij dat de situatie weer wordt zoals die was: “Ik hoop zelfs nog op een avond erbij. Bewegen is zo belangrijk voor mensen. Als je lekker moe bent, voel je geestelijk prettiger, slaap je beter.” Maar voorlopig is het ook voor de Fitclub Oost Gelre, met tientallen leden uit Lichtenvoorde en redelijk wijde omgeving, beperkt tot gezamenlijke oefeningen via Zoom of Teams en daarnaast - hoopt ook Johan - individueel of met een vaste partner zelf hardlopen of buiten oefeningen doen, want het Wentholtpark is wel gewoon open.


Jonge visclub: een half jaar normaal, een jaar corona

GROENLO - De Oldenhuus Hengelsport Vereniging (OHV), die anders dan de naam doet vermoeden niet alleen om vissen draait, werd al enkele maanden na de oprichting geconfronteerd met de coronacrisis. Het begon allemaal zo mooi, vertelt secretaris Roy Wijgerink (32) uit Groenlo: “Onze vereniging bestaat uit tien Grolse kerels, die hun roots in diverse vriendengroepen hebben liggen. Dit zorgt ervoor dat we altijd een leuke achterban hebben bij onze activiteiten. We zijn ontstaan op 28 september 2019. Dit begon als geintje met vooral alleen maar woordgrappen en ongein, maar is uiteindelijk een vereniging geworden. Waar eerder er altijd vraagtekens ontstonden bij onze ambities en plannen, weet men nu steeds beter wat onze plannen en doelen zijn. Via Hennie Schovers werden wij gevraagd om onze medewerking aan de Tweede Jeugd Carnaval 2020 te verlenen. We bouwden een eigen decor, schreven ook een eigen buut die door mij en Thomas Oesterholt (voorzitter) werd gehouden in een afgeladen vol City Lido. Toen de afstand tussen mensen nog 1,5 centiliter was in plaats van 1,5 meter! Het bracht ons de naam dat wij een carnavalsclubje zijn. Hoewel het Grolse carnaval het hoogtepunt van een OHV-jaar is en ik ook weer met een buut aan het schrijven ben, doen we veel meer dan alleen het carnaval.”

'Zodra het licht
op groen gaat,
moet je gas
geven'


Maar toen was daar het virus, ook voor de OHV. “Corona heeft ons jaar 2020 verprutst, alle activiteiten lagen stil. In de loop van 2020, toen er versoepelingen kwamen die vanaf tweede pinksterdag ingingen, hebben we wel overwogen om onze viswedstrijd te houden, maar we besloten toch te annuleren. Want zoals wij echte Grolsen dat doen, we doen iets vol gas of anders niet. Zo lopen er nog enkele plannen die wij graag een nieuw leven in willen blazen, denk bijvoorbeeld aan de biervatenrace. Al deze plannen liggen nu weer opnieuw op de tekentafel, om ze verder uit te werken. Want zodra het licht op groen gaat, moet je gas geven.”

Dus het hoofd in de schoot leggen is er voor Roy en zijn mannen ook dit jaar niet bij: “We zijn 2021 ingegaan, met het nieuwe logo, om onze club en activiteiten te verstevigen. De draad qua voorbereidingen en overleggen is weer opgepakt. De vergaderingen verlopen nu nog via het digitale net, maar we hopen ze snel weer te kunnen hervatten bij café Frielink, onder het genot van Marietje Halveliter.”

Johan Kuipers van Fitclub Oost Gelre. Foto: Mark Ebbers
De Oldenhuus Hengelsport Vereniging in vergadering (met een opmerkelijk invasief biertje en Roy Wijgerink als derde van rechts). Foto: PR