Dit uitzicht blijft de bewoners van Oost Gelre voorlopig bespaard. Foto: Kyra Broshuis

Dit uitzicht blijft de bewoners van Oost Gelre voorlopig bespaard. Foto: Kyra Broshuis

Voorlopig geen windmolens in Oost Gelre

Wethouder wil eerst met de raad praten over de voorwaarden

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Het nieuws zal voor enige opluchting zorgen in Eefsele en Vragender; plannen voor de bouw van windmolens worden het komende jaar niet in behandeling genomen. De plannen van het bedrijf Prowind, om windmolens te plaatsen ten zuiden van de weg tussen Groenlo en Ruurlo en in Vragender aan de weg Lichtenvoorde-Winterswijk, worden dus in de ijskast gezet.

Uitstel
De plannen zorgden voor veel onrust bij de buurtbewoners. Met het bericht van de gemeente is er in elk geval nu sprake van uitstel. Wethouder Bart Porskamp vertelt over het voornemen van het college om de komende periode geen initiatieven voor de realisering van windturbines in behandeling te nemen. “Vanuit het ‘Akkoord van Groenlo’ heeft de Achterhoek en daarmee Oost Gelre de ambitie om energieneutraal te zijn. De realisatie van ‘één of enkele windturbines’ in Oost Gelre zien we als onderdeel van de eerste grote stap. Het beleid voor grootschalige opwekking van energie is een uitnodigend beleid. Dit betekent dat voor zowel grote zonneparken (>2 ha.) als voor grote windturbines geen gebieden zijn aangewezen. In ons beleid zijn de beperkingen opgenomen, waardoor gebieden voor deze vormen van energieopwekking zijn uitgesloten.”

Nieuwe ontwikkelingen
Er is een aantal ontwikkelingen geweest op het gebied van windturbines, legt de wethouder uit. Zo is er een meer gedetailleerde kaart met de beperkingen voor de turbines opgesteld. Voor de niet uitgesloten gebieden, de zogenaamde witte vlekken, geldt dat (lokale) initiatiefnemers worden uitgenodigd met plannen te komen. “In eerste instantie was er weinig interesse vanuit de markt / (lokale) initiatiefnemers voor het realiseren van windturbines in Oost Gelre. Vorig jaar is echter door Defensie besloten dat de laagvliegroute wordt opgeheven. Dat verruimt de mogelijkheden voor initiatiefnemers. Het besluit van Defensie moet nog wel worden geformaliseerd en daarna worden doorvertaald in het gemeentelijk beleid. Het besluit van Defensie heeft geleid tot ons standpunt dat waar initiatieven elkaar kunnen beïnvloeden (interferentie), we die initiatieven kwalitatief tegen elkaar afwegen.”

Gesprekken met initiatiefnemers
De wethouder zegt dat er de afgelopen periode gesprekken zijn gevoerd met meerdere mogelijke initiatiefnemers voor de witte vlekken. Ook is er bij de gemeente Aalten een verzoek binnengekomen voor uitbreiding van het windpark aan de Oost Gelrese kant. “Er is dus concrete belangstelling van meerdere mogelijke initiatiefnemers. Onze inschatting is dat als er meerdere van deze initiatieven worden gerealiseerd, in Oost Gelre meer windenergie opgewekt kan worden dan ons aandeel in een energieneutrale Achterhoek op basis van de Regionale Uitvoeringsagenda. De huidige kaders om windenergie-initiatieven te toetsen zijn eind 2018 door de gemeenteraad vastgesteld. In termen van ruimtelijk beleid is dit nog recent. Als we kijken naar de ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren hebben voltrokken is er echter ook veel veranderd. Daarbij valt te denken aan de RES (de Regionale Energiestrategie), het vervallen van de laagvliegroute en een grotere belangstelling van ontwikkelaars voor windenergieprojecten voor locaties in Oost Gelre. Daarnaast is er binnen onze samenleving een maatschappelijk debat gaande over de energietransitie waarin de standpunten van voor- en tegenstanders verharden.”

In de raad
Het college van Oost Gelre zegt dat er in de afgelopen weken veel ontwikkelingen zijn en dat er veel gebeurt op verschillende niveaus en vanuit verschillende hoeken op het gebied van windturbines. “Wij willen graag het onderwerp op de agenda van de eerstvolgende raadscommissie op 30 maart aanstaande zetten. Mocht de behandeling in de raadscommissie leiden tot de noodzaak om het beleid aan te vullen dan wel (op onderdelen) te herzien, dan zal het college een raadsvoorstel opstellen en inbrengen voor behandeling in de raadsvergadering.” Wethouder Marieke Frank voegt eraan toe dat het aantal hectare voor zonneparken al gemaximeerd is. “Dat staat op 50 hectare. We gaan voorlopig geen nieuwe tender openzetten.”

De betreffende raadscommissievergadering is net als de overige vergaderingen van de gemeenteraad online te volgen via de website van de gemeente, www.oostgelre.nl. Daar staat een link naar het raadsinformatiesysteem.