Raad pleit voor lokaal steunpakket

Raad pleit voor lokaal steunpakket

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Een motie van VVD en CDA voor een lokaal steunpakket voor bedrijven en verenigingen is aangenomen. Alleen de fractie van OOG steunt de motie niet. Kees Porskamp van de VVD en Niek Bragt van het CDA zeggen dat tal van ondernemers het water aan de lippen staat.

“We willen ook na de coronacrisis een straatbeeld en gemeente waarin we kunnen genieten van winkels en horeca-activiteiten. Oost Gelre moet ook na de coronacrisis een evenementengemeente zijn met een rijk verenigingsleven. Op landelijk niveau zijn diverse steunpakketten verlengd en dit zal na de verkiezingen ook een belangrijk onderwerp zijn. In 2020 was er een lokaal steunpakket om bedrijven en verenigingen te helpen om door de crisis heen te komen, maar de crisis langer duurt dan was verwacht. We moeten als gemeente, binnen onze financiële kaders, het maximale willen doen om ondernemers, verenigingen te ondersteunen om door deze crisis heen te komen. We vragen het college dan ook om helder te communiceren via de gemeentelijke website e.d. welke financiële regelingen van Rijk, provincie en gemeente er nu zijn voor ondernemers/verenigingen en in beeld te brengen wat de gemeente aanvullend zou kunnen toevoegen aan de regelingen die er nu al zijn.” De twee partijen willen een ruimhartig lokaal steunpakket 2021 voor bedrijven en verenigingen. Ook willen ze een voorlopige tussenstand van de totaal ontvangen coronasteun van het Rijk en de provincie.

Voor de bühne
Voor OOG is dat overbodig. Ronald WIllering zegt dat het college het al heel goed doet. “Wij denken dat ondernemers en verenigingen de weg naar de gemeente goed weten te vinden. Deze motie is overbodig en ook ‘voor de bühne’. OLW vindt ook dat de gemeente veel doet maar ondersteunt de motie wel. “We willen voorstellen een gesprek te organiseren tussen raadsleden en ondernemersverenigingen om te kijken wat wij kunnen doen”, zegt Wallerbos. Hij wil graag weten hoe het staat met de pot vanuit de overheid.

Nieuw pakket
Wethouder Marieke Frank is positief over de motie: "We zien deze motie als ondersteuning. We verwachten op 23 maart met een nieuw ondersteuningspakket te kunnen komen. Als college zijn we regelmatig in gesprek met onze inwoners, bedrijven en verenigingen. Op onze website staat altijd de actuele informatie en we sturen ook regelmatig nieuwsbrieven over dit onderwerp naar de belanghebbenden in onze gemeente.” Wethouder Karel Bonsen zegt dat de pot met geld vanuit het rijk en de provincie een bedrag van zo'n 1,5 miljoen euro bevatte. "Het meeste geld is doorgegeven en uitbetaald behalve vanuit het steunfonds, daar zit nog 3 ton in en daar is minimaal gebruik van gemaakt. We onderzoeken nu waar dat aan ligt.”
De motie van CDA en VVD wordt ondersteund door D66, PvdA, NLog en OLW en is dus aanvaard. OOG steunt de motie niet.