Aan de Veldweg in Mariënvelde komt een mestvergister. De buurt maakt zich zorgen. Foto: Kyra Broshuis

Aan de Veldweg in Mariënvelde komt een mestvergister. De buurt maakt zich zorgen. Foto: Kyra Broshuis

Zorgen om mestvergister in Mariënvelde

PvdA roept op geen medewerking te verlenen aan industriële mestvergis-ting in buitengebied

Door Kyra Broshuis

MARIËNVELDE - De PvdA maakt zich zorgen over de mestvergister aan de Veldweg 1 in Mariënvelde. “Het zou zomaar kunnen dat deze mestvergister, nu voor 5000 kuub, gaat groeien naar 38.000 kuub. De strekking van onze motie is dan ook dat dergelijke grote vergisters niet thuishoren in het buitengebied maar op het industrieterrein.", zegt Richard Klein Tank.

Groei
“De mazen in de huidige wetgeving lijken te worden opgezocht om de installatie op deze locatie te realiseren, door te beginnen met een vergister met een omvang van 5000 kuub mest per jaar, terwijl alles wijst op een groei naar 38.000 kuub in de nabije toekomst. De veehouderij daar produceert met 2000 varkens nog niet de helft van de 5000 kuub mest. De eigenaar van deze locatie beschikt over een zeer grote veehouderij in de gemeente Aalten met onder meer 17.000 vleesvarkens en het is hem na een juridische procedure niet gelukt om op zijn thuislocatie in Aalten (waar ook de te vergisten mest ruim voorradig is) deze plannen te realiseren.” De PvdA wil dat er geen planologische en vergunningstechnische medewerking wordt verleend aan de realisatie van een industriële mestvergisting in het buitengebied wanneer daar geen sprake is van een bedrijfs- en locatiegebonden bedrijfsmatige activiteit.

Wantrouwen in de buurt
CDA'er Van Loon vond het ongepast dat de buurt en de eigenaar niet op de hoogte waren gebracht van de motie. "Wij begrijpen wel dat er zorgen zijn maar het gaat om een nieuwe ontwikkeling en daar moet helder over gecommuniceerd worden. De aanvraag is correct verlopen en wij vinden het een prima zaak. Eventuele uitbreiding zal inderdaad wel in lijn moeten zijn met de capaciteit op die locatie. We willen echter de motie niet steunen.” OOG vindt dat de grootte van de vergister wel vragen oproept. "Uit gesprekken met de buurtbewoners blijkt dat er wantrouwen heerst. Men is bang voor de grote industriële agrarische ambitie van deze veehouder. "Is de ondernemer op de hoogte van het wantrouwen en is de wethouder ervan op de hoogte dat nagenoeg alle omwonenden een handtekening hebben gezet om het bedrijf eens goed onder de loep te nemen”, vraagt Freek Jansen. Paul Wallerbos van OLW zegt geen tegenstander te zijn van mestvergisters maar het moet wel kleinschalig zijn, op ‘boerderijniveau'.

Aannames en veronderstellingen
Volgens Wopereis van de VVD zit de motie vol met aannames. “Het wordt nu gebruikt om de visie op landbouwontwikkeling te testen. De PvdA vraagt wel vaker aandacht voor circulaire landbouw; die landbouw heeft juist de mest nodig. Wij ondersteunen deze motie zeker niet.” De NLog vindt het een vreemde motie maar zegt dat de PvdA wel bekend staat als een degelijke partij die altijd goed op de hoogte is van de regels. “Nu worden er dingen gesuggereerd, jammer dat er geen duidelijke feiten worden genoemd. Wij steunen de motie niet.” Wethouder Marieke Frank vindt de motie overbodig. “En inderdaad gebaseerd op aannames, veronderstellingen en suggestieve redeneringen. De vergister is echt alleen voor mest van het eigen bedrijf. De zorgen in de buurt zijn ons bekend en daar hebben we ook aandacht voor. Wij hebben de ondernemer gisteren ook geïnformeerd over deze motie. Ons bestemmingsplan buitengebied maakt mestvergisters mogelijk. “

Schaalvergroting
Het gaat ook om dat beleid, zegt Klein Tank: “We hebben vaker gewezen op ontwikkelingen in het buitengebied die ons inziens niet correct zijn. De omvang is inderdaad op verwachtingen gebaseerd maar schaalvergroting is bij deze ondernemer een centraal thema. Het gaat om het uitsluiten van grootschalige vormen van mestvergisten op meer dan bedrijfsniveau. Als het beperkt zou blijven tot de mest van het bedrijf op deze locatie is het acceptabel. We willen duidelijk maken dat uitbreiding niet aan de orde kan zijn.”

De motie haalt het niet; CDA, VVD en NLog stemmen tegen.