VVD: Wie betaalt de verzwaring van het elektriciteitsnet?

VVD: Wie betaalt de verzwaring van het elektriciteitsnet?

‘Aftoppen betekent minder rendement, zonde!’

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE- Aftoppen, een bekend woord als het om het opwekken van stroom via zonnepanelen gaat. Maar wat betekent het eigenlijk? Op zeer gunstige dagen, helder en niet te warm, zal de omvormer van het zonnepaneel maximaal draaien en dan kan soms niet alle stroom verwerkt worden. Dat wordt dan aftoppen genoemd. De zonnepanelen leveren dan dus meer stroom dan de omvormer aan kan.

Kernenergie
De VVD wil van het college weten wie de verzwaring van het netwerk betaalt. Die verzwaring is nodig voor de energietransitie. “Het aftoppen van de teruglevering is een punt van zorg. Aftoppen betekent dat het rendement van de investering afneemt. Zonde in de ogen van de VVD, daarom lobbyen wij landelijk ook voor investeringen in alternatieve technologieën, zoals kernenergie, waarvoor de huidige inrichting van het netwerk prima functioneert. Onze vraag is: wie worden er afgetopt? De grote producenten (zonnevelden en windparken)? De ondernemer met een zonnedak? Of de particulier met die paar panelen op het dak? En wat gebeurt er met de overproductie? Dat kan toch niet zomaar verloren gaan? Graag horen wij van het college op welke wijze zij ervoor gaan zorgen dat, als er wordt afgetopt, dit op een eerlijke manier gebeurt”, zo zegt Fiona Algera namens haar partij. “Afgelopen weken hebben wij gesprekken gehad met bezorgde inwoners en ondernemers die veel hadden uitgezocht over het onderwerp en daarbij tegen bijzondere zaken aanlopen en zich zelfs afvragen of het proces wel voor alle partijen eerlijk verloopt.”

De ontwikkelaar betaalt
De aansluiting van een zogenaamd zonneveld wordt niet aan de gemeenschap doorberekend, legt wethouder Porskamp uit. “Wij hebben verschillende netwerkbeheerders in ons gebied waaronder Liander. Het vastrecht wordt in rekening gebracht bij alle adressen met een aansluiting van Liander. De aansluiting van een zonneveld wordt verrekend met de ontwikkelaar. De netbeheerder heeft hiervoor een aansluitrecht. Op verschillende locaties is het nu onmogelijk om aansluiting te krijgen in verband met de netcongentie en de wachttijden voor een aansluiting zijn wat langer. Het elektriciteitsnet is niet ontworpen voor grootschalige opwekking. Ik heb u al eerder ingelicht over onze twijfels over de realisatie van energieneutrale gemeente in 2030. De kosten van verzwaring van het net wegen niet op tegen het verlies van het tijdelijk niet kunnen leveren van het opgewekte vermogen. Marktpartijen en netbeheerders hebben dit ook vastgesteld in een convenant. Aftoppen is voor alle initiatieven interessant en kan financieel voordeel opleveren. Er wordt als het goed is al rekening gehouden met het aftoppen bij het indienen van een initiatief.”

De VVD wil graag in gesprek met Liander over dat financieel voordeel en het CDA zegt dat Liander niet overal netverzwaring kan realiseren. “Dan zullen we wel regionaal in gesprek moeten over clustering", zegt Bragt van het CDA. De wethouder zegt dat het, vanuit systeemperspectief gezien, verstandig is om grootschalige energieopwekking te clusteren. “Daarbij willen we ook rekening houden met de belangen van inwoners.”